Dlouhé fronty, zpožděné lety. Nápor na letištích neustává, pozor i na vlastní chyby

Nápor na letištích nepolevuje.

Situace na letištích

Po dvou letech covidového útlumu zase cestujeme ostošest. S náporem cestujících se na začátku hlavní turistické sezóny potýká hlavně letecká doprava. Letiště Václava Havla vyzývá cestující, aby se dostavili na letiště včas, klidně i tři hodiny před odletem.

Apetit Čechů jet na letní dovolenou je po dvou letech covidových restrikcí opravdu velký. Letiště proto na svém webu doporučuje být na místě dvě a půl až tři hodiny před odletem. „My očekáváme už zhruba 120 % ve srovnání s tím rekordním rokem 2019,“ uvedla ředitelka komunikace Letiště Václava Havla Eva Krejčí.

S velkým nárůstem počtu cestujících, ale i s nedostatkem personálu se potýkají také jiná evropská letiště, například ve Francii. „Dvě třetiny činností letiště zajišťují subdodavatelé a ti propustili 60 % zaměstnanců. Právě to způsobuje problémy cestujícím,“ informoval zástupce odborů na letišti v Marseille Michel Tremori.

„Po dvou letech krize, kdy lidé nemohli cestovat, to opravdu není zrovna to nejlepší. Možná nám zruší let. Myslím si, že to není fér,“ stěžoval si cestující Michel Dumoulin.

Zaměstnanci, kteří nebyli propuštěni, teď čelí velkému pracovnímu přetížení. Chtějí proto vyšší platy, to ale zaměstnavatelé odmítají. Letištní personál proto stávkuje, ale tak, aby to neohrozilo provoz.

Podobně jsou na tom letiště v Británii nebo ve Španělsku. Chaos ale zažívají také ve Spojených státech. V pondělí tam slaví Den nezávislosti, na cesty se proto vydaly desítky milionů lidí. Prý dokonce o 40 % více než před pandemií.

Na co si dát pozor

Na letišti se můžete zdržet i vlastní chybou a pořádně si tak zkomplikovat cestu. Zavazadla mají vždy stanovené maximální rozměry, žádná univerzální pravidla ale neexistují. A tak si pokaždé zkontrolujte podmínky letecké společnosti, s níž na dovolenou cestujete. Mohlo by se vám totiž stát, že si buď připlatíte, nebo na letišti hodně věcí vyhodíte.

V příručním zavazadle byste měli mít léky, které akutně potřebujete, doklady a veškerou elektroniku. Notebooky, powerbanky a různé baterie totiž patří do příručního, nikoliv odbavovaného zavazadla.

Pokud vám stačí jen malý kufr, myslete na to, že krémy, sprchové gely nebo pasty na zuby musí být v balení maximálně do 100 mililitrů a navíc v průhledném sáčku. Celkový objem by neměl překročit jeden litr.

Pozor také na repelenty a jiné dráždivé spreje – ty nesmí do letadla vůbec. Pokud se chcete proti hmyzímu kousnutí chránit, zvolte repelenty v gelové nebo krémové formě.

A pokud s sebou potřebujete nožík, zjistěte si raději pravidla daného státu. „Může se dokonce stát, že zavazadlo vyloučí z přepravy a cestující pak zjistí, že ho nemá,“ varoval místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Tagy: