Tvrdý úder Ukrajinců: Drony zasáhly rafinerii a volební místnost. Útoky hlásí i Moskva

Útok na Belgorod (16. 3. 2024)

Dronové útoky na Rusko

Rusko v noci na neděli čelilo rozsáhlému útoku dronů, z nichž se 35 nad osmi různými regiony podařilo zničit, informuje agentura TASS s odvoláním na ministerstvo obrany. Při úderu v Krasnodarském kraji zemřel jeden člověk a ve zdejší rafinerii ve Slavjansku vypukl požár. Podle úřadů už byl uhašen. Útoky bezpilotními letouny jsou hlášeny i z Moskvy, kde se ale podle starosty Sergeje Sobjanina obešly bez následků. Ukrajinský útok podle Moskvy zasáhl volební místnost v Záporožské oblasti.

Záporožskou oblast Rusko zčásti okupuje. Budova, ve které se volební místnost nachází, začala hořet, nikdo nebyl zraněn. S odvoláním na místní Ruskem dosazené úřady o tom informovala agentura TASS.

ČTĚTE TAKÉ: Ruské volby pod dohledem samopalů. Hlasuje se i na Ukrajině, urny nosí až k voličům domů

„Podle předběžných informací v době útoku bezpilotních letounů zemřel jeden člověk, předběžná příčina smrti – infarkt,“ sdělilo operační velitelství Krasnodarského kraje, který sousedí s anektovaným ukrajinským poloostrovem Krym.

Úřady také uvedly, že na rafinerii zaútočilo několik bezpilotních letounů, které se podařilo zničit. V důsledku pádu jednoho z nich ale v zařízení na zpracování ropy vypukl požár. Rafinerie byla evakuována.

Další útoky drony byly v noci na neděli zaznamenány u Moskvy či v Belgorodské, Rostovské, Jaroslavské a Kalužské oblasti. O žádných obětech v těchto regionech ruské úřady neinformovaly, v Belgorodské oblasti ale údery poškodily elektrické a plynové vedení.

Rusko kvůli útokům Ukrajinu, proti níž už více než dva roky vede válku, obviňuje z „terorismu“, kterým chce narušit nynější ruské prezidentské volby. Ruskojazyčný server BBC napsal, že za uplynulý týden drony zaútočily již na šest ruských rafinerií.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Češi zranění na Ukrajině. Do protisměru jim vjelo auto, z jejich dodávky zbyl jen šrot

Tagy: