Ruské volby pod dohledem samopalů. Hlasuje se i na Ukrajině, urny nosí až k voličům domů

Ruske prezidentske volby probihaji i v Donecke oblasti na Ukrajine.

Ruské prezidentské volby jsou v plném proudu a lidé volí i na okupované Ukrajině. Musí. Úředníci chodí od domu k domu a na hlasování dohlíží armáda, popsal list The Moscow Times. Volby v okupované Ukrajině mají podle expertů dokázat, že tamní obyvatelé stojí za Vladimirem Putinem.

Od pátku do neděle probíhají v Rusku prezidentské volby. V nich mohou voliči hlasovat pro současného prezidenta Vladimira Putina, Leonida Sluckého (Liberálně demokratická strana), komunistu Nikolaje Charitonova či Vladislava Davankova (Noví lidé).

Putin má ovšem podle listu The Moscow Times vítězství jisté a ostatní kandidáti mají u občanů jen vyvolat dojem, že mají ve volbách na výběr. Všichni kandidáti jsou poslušní následovníci Kremlu, třebaže má Davankov některé naoko protiputinovské názory, připomíná list.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vše o ruských volbách. Putin favoritem, kontroverze i chystané protesty

Volí se také v částech Ukrajiny okupovaných ruskými vojsky – v Doněcké oblasti, Luhanské oblasti, Chersonské oblasti a v části Záporoží. Jak přesně tam volby probíhají, se přesně neví. Rusko plně neovládá celá okupovaná území, která si nárokuje, a není jisté, kolik lidí se může reálně voleb zúčastnit.

„Vzhledem k válečnému konfliktu v okolí a špatné integraci do ruského volebního systému jsou tyto čtyři regiony fakticky ‚černými dírami‘, kam nemají přístup nezávislí odborníci ani volební pozorovatelé, kteří by mohli hlasování sledovat,“ uvedli oslovení odborníci pro The Moscow Times.

„Podle nezávislých orgánů a pozorovatelů v zemi i mimo ni nejsou volby v Rusku ani svobodné, ani spravedlivé a slouží v podstatě jako formalita k prodloužení Putinova mandátu,“ komentuje hlasování CNN.

Úředníci obcházejí voliče

Podle odborníků jde především o „test oddanosti“ Moskvě, a to především pro úřady, které okupovaná území spravují. I tam se očekává vítězství Vladimira Putina, spekuluje se, že úřady s výsledky manipulují a „přifukují“ i volební účast.

„Není pochyb o tom, že úřady chtějí ukázat, že Putin vítězí se skvělými výsledky, aby demonstrovaly jednotu obyvatelstva. Myslím, že stejné standardy byly stanoveny i pro šéfy těchto okupačních správ,“ myslí si Konstantin Skorkin, britský politický expert specializující se na ukrajinskou politiku.

Voliči na Ukrajině v řadě případů nemusejí chodit do volebních místností, Ruskem pověření úředníci totiž klepají postupně na dveře všech bytů a domů. Se sebou mají hlasovací lístky a urny. Podle fotografií zachycujících tento proces je zřejmé, že volby probíhají také za dohledu armády.

Ukrajina slíbila, že její občané nebudou čelit právní odpovědnosti za účast ve volbách. Uvedla, že místní obyvatelé byli k hlasování donuceni.

„Neexistuje žádné nezávislé pozorování, volební komise byly vytvořeny bez zástupců stran a hlasovat lze nejen s ruským pasem, ale i s rozšířeným seznamem dokladů. To je ideální prostředí pro podvody,“ uzavřel Stanislav Andrejčuk, spolupředseda hlavní ruské nezávislé organizace pro sledování voleb Golos.

Volby na ruské části hranic s Ukrajinou mezitím narušují rebelové z legie Svoboda Ruska a dalších přidružených skupin bojujících proti Moskvě. Kromě ovládnutí části území je jejich cílem také narušení probíhajících voleb.

Tagy: