Další špatná zpráva pro Trumpa. Do boje o Bílý dům vstoupil i republikánský rival DeSantis

Ron DeSantis, hlavní republikánský konkurent Donalda Trumpa

Guvernér amerického státu Florida Ron DeSantis ve středu vstoupil do boje o nominaci Republikánské strany do amerických prezidentských voleb. Čtyřiačtyřicetiletý politik podal příslušné dokumenty, oznámila podle agentury Reuters federální volební komise. Volby se uskuteční na podzim příštího roku a DeSantisovým hlavním soupeřem o republikánskou nominaci bude bývalý prezident Donald Trump.

DeSantis plánoval své rozhodnutí o kandidatuře oznámit během středeční debaty se šéfem Twitteru Elonem Muskem, volební komise ho ale s oznámením předběhla. Debata s Muskem by se podle agentury AP měla odehrát v 18:00 místního času (o půlnoci SELČ).

DeSantis strávil několik let v Kongresu a v roce 2018 byl zvolen guvernérem Floridy i právě díky podpoře tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa. V čele třetího nejlidnatějšího státu USA se zviditelnil odporem vůči pandemickým restrikcím a vlnou zákonů, kterými prosazuje priority voličského jádra republikánů – od omezování práv sexuálních menšin a přístupu k jistým druhům zdravotní péče po uvolňování regulace držení zbraní.

DeSantis byl loni v listopadu lehce znovu zvolen do funkce floridského guvernéra. Jeho vzrůstající oblíbenost mezi republikány a schopnost získávat finance z něj pravděpodobně dělají největší hrozbu pro naděje Donalda Trumpa, že se stane opětovně republikánským kandidátem v boji o funkci šéfa Bílého domu, napsala agentura Reuters.

Oba dva muži si byli velmi blízcí během Trumpových čtyř let v Bílém domě, DeSantis si ale od té doby vytvořil svou vlastní politickou identitu. A ve 44 letech může možná představovat budoucnost strany více než 76letý Trump, dodala agentura.

Během pandemie covidu se stal DeSantis hlavní tváří odporu vůči rouškám a očkování. Když byl floridský guvernér nedávno tázán na rozdíly mezi ním a Trumpem, uvedl, že by postupoval jinak na vrcholu pandemie a že by „dal padáka“ epidemiologovi Anthonymu Faucimu, který se tehdy podílel na politice federální vlády.

V uplynulých měsících DeSantis cestoval po Spojených státech a navštívil státy, jako jsou Iowa či New Hampshire. Právě v nich se republikánské primárky uskuteční nejdříve, již v únoru příštího roku. Během cest guvernér hovořil o svých úspěších na Floridě. Jeho rozhodnutí počkat až do dneška s oznámením o zapojení se do prezidentského klání nicméně umožnilo Trumpovi přijít již předem s řadou útoků, což se projevilo i na průzkumech veřejného mínění. Na začátku roku tyto průzkumy preferencí mezi republikánskými voliči naznačovaly, že floridský guvernér se na svého někdejšího spojence dotáhl. V posledních týdnech ovšem Trump opět sondážím dominuje.

Tagy:
Twitter Elon Musk Bílý dům Florida USA Donald Trump Ron DeSantis Kongres Spojených států amerických pandemie covidu-19 Volba prezidenta Spojených států amerických