Babiš s Maláčovou se do sebe ostře pustili. Napětí mezi ANO a ČSSD houstne čím dál víc

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Těsně před volbami vypukl výbušný koaliční spor ve vládě

Do sněmovních voleb zbývají zhruba dva týdny a volební kampaň je v závěrečné fázi. Napětí stoupá i mezi hnutím ANO a sociálními demokraty. Premiér Andrej Babiš (ANO) se znovu opřel do ministerstva práce a sociálních věcí. To vede v současnosti místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová.

Ministerstvo práce podle Andreje Babiše nedostatečně podporuje mladé lidi. Premiér také zdůraznil, že má velký zájem, aby hnutí ANO v případě účasti v příští vládě tento resort vedlo.

„Vidíme v tom velký potenciál na restrukturalizaci resortu. Pokud jde o podporu lidí, kteří chtějí pracovat a samozřejmě mladých rodin, které chtějí vychovávat děti,“ uvedl Babiš. Zásadním problémem je podle něj fakt, že se v Česku, potažmo v celé Evropě, rodí málo dětí.

Proti zájmu Babiše o vedení ministerstva práce se současná šéfka resortu Jana Maláčová ostře ohradila. „Hnutí ANO o ministerstvo usiluje, aby si mohlo přivézt do Česka 300 tisíc cizinců. Ti budou nahrazovat naše lidi a srážet výplaty dolů. S tím nemůžu souhlasit. Na všech a na všem se byznys dělat nedá,“ napsala na Twitter.

Hádku vedl i Hamáček a Vojtěch

Za poslední dobu nejde zdaleka o jediný spor mezi hnutím ANO a ČSSD. Maláčová už se v úterý neshodla také s ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO), a to ohledně výše rozpočtu pro armádu. To vedlo k bizarní hádce na Twitteru.

Minulý týden došlo ještě k o poznání ostřejší rozepři mezi vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Předseda sociálních demokratů nařkl Vojtěcha z toho, že prý plánuje rušit nemocnice. Hamáček tímto způsobem reagoval na článek webu Seznam Zprávy, který pojednává o případné zdravotnické reformě.

Šéf resortu zdravotnictví pak Hamáčka obvinil ze šíření lží. „Žádné nemocnice rušit nebudeme. Nestrašte lidi,“ doplnil Vojtěch.

Vzájemné útoky mezi vládními stranami začaly přibývat už na začátku září. Jedním z příkladů je i Hamáčkovo vyjádření týkající se zahájení volební kampaně ANO. „Už chápeme, proč ANO čekalo s programem až do 2. září. Originál totiž najdete na stránkách ČSSD,“ rýpnul si ministr vnitra.

Hamáček byl přitom v minulosti často kritizován za to, že Babišovu vládu drží u moci zuby nehty, a to i přes kauzu Čapí hnízdo, v níž je premiér Andrej Babiš (ANO) obviněn z dotačního podvodu, či podezření ze spolupráce Babiše s StB.

Tagy: