Další trapas na Pljuščenkově show: Krasobruslař upadl a zřítil se přímo mezi diváky

Jevgenij Pljuščenko na olympiádě v Soči

Skandál na Pljuščenkově show

Krasobruslařské show Jevgenije Pljuščenka doprovází jeden trapas za druhým. Zprvu se Unii šampionů dostalo velké kritiky za všudypřítomnou propagandu, nyní se ukázalo, že při víkendovém vystoupení v Petrohradu se vážně zranil jeden z bruslařů. Někteří fanoušci z toho viní právě krasobruslařskou legendu, která za projektem stojí.

Diváci byli svědky děsivého pádu 18letého krasobruslaře Jevgenije Semenenka. Mladý sportovec špatně dopadl při doskoku ze čtverného toeloopa a udeřil se hlavou o led. Místo toho, aby se svého vystoupení vzdal, pokusil se několikrát vstát a dokončit ho, zřítil se však mezi diváky. Na ledové ploše totiž údajně chyběly mantinely. Semenenka poté převezli do nemocnice s těžkým otřesem mozku.

Někteří fanoušci z toho viní Pljuščenka. „Jděte se svým vystoupením do háje. Bezpečnost byla jednoznačně to poslední, na co myslel.  Aby mohl přidat další VIP místa, zmenšil kluziště natolik, že krasobruslař upadl a utrpěl otřes mozku. Chyběly tam mantinely,“ uvedli na sociálních sítích.

Několikanásobný olympijský vítěz si však z pádu svého svěřence hlavu příliš neláme. Podle něj to byla náhoda. „Každý padá a každý si tím prošel. Kdyby spadl při tréninku, nikdo by se o tom ani nedozvěděl. K pádům dochází i při tréninku,“ řekl Pljuščenko pro ruský web Sports s tím, že mladému sportovci zaplatí plný honorář.

Zlehčit obtížnost skoků podle něj nepřipadá v úvahu. „Snížit obtížnost skoků? Proč? Samozřejmě, že ne. Je to sport a stejně jako v každém sportu dochází ke zraněním. Také jsem jednou spadl, udeřil se do hlavy a ztratil vědomí,“ pokračoval známý sportovec.

Že se nejedná o nic výjimečného, tvrdí podle ruských médií i další přední krasobruslaři. Jedním z nich je bývalý ruský krasobruslař Ilja Averbuch. „Samozřejmě, že v každém sportu, a v ledové show nevyjímaje, sportovci předvádějí ty nejtěžší prvky. Je to riziko. Ale nemohlo to být způsobeno ničím jiným než chybou při provádění skoku,“ citoval Averbucha web Championship.

Událost protkaná propagandou

Vypadá to, že Pljuščenkův záměr ukázat perfektní show se zatím nesetkal s úspěchem. Terčem kritiky se stalo už první vystoupení Unie šampionů v Tule. Pro mnoho fanoušků bylo zklamáním, že se první zastávka proměnila v propagandistickou sešlost.

Iluzi o nepolitičnosti „zničily“ například vstupenky do tulského Ledového paláce, na kterých dominoval ruský válečný symbol Z. K tomu byla připojena hesla „Za mír! Za Rusko! Za budoucnost!“. Lístky ani nešly do volného prodeje – pozvánku se vstupenkou dostali veřejné osobnosti, studenti či zástupci krasobruslařské federace.

Tagy: