Vzkaz otce vojáka z křižníku Moskva „armádě bastardů“: Proč důstojníci žijí a můj syn ne?

Moskva byl raketový křižník ruského námořnictva a vedoucí loď třídy projektu 1164 Atlant

Proč jsou důstojníci naživu a můj syn, voják z povolání, zemřel? Otec jednoho z vojáků, který byl údajně na palubě potopeného křižníku Moskva, zveřejnil na sociálních sítích ostrý a zároveň utrápený vzkaz velitelům ruské armády. Na příspěvek upozornil šéf investigativního projektu Bellingcat Christo Grozev. Otec se diví, proč je jeho syn na seznamu pohřešovaných, tudíž o něm nejsou dostupné žádné informace.

„Mého syna Jegora povolali 2. července 2021 do vojenské služby. Byl přidělen do města Sevastopol a po úvodním kurzu nastoupil jako ‚lodní kuchař‘ zásobovací služby na vlajkovou loď Černomořské flotily, raketový křižník Moskva,“ napsal na sociálních sítích muž jménem Dmitrij Škrebec. Příspěvek sdílel šéf investigativního projektu Bellingcat Christo Grozev i web Ukrajinska pravda.

Kyjev uvádí, že křižník Moskva minulý týden zasáhly dvě ukrajinské střely, loď šla poté ke dnu a podle ukrajinské pobřežní stráže se posádka zřejmě utopila. Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek pouze připustilo, že v důsledku požáru na křižníku explodovala munice. Uvedlo, že „celá posádka byla evakuována“.

„Je to lež. Do očí bijící a cynická lež. Můj syn je branec a, jak mě informovali přímí velitelé křižníku Moskva, není mezi mrtvými ani raněnými. Je zařazen na seznam nezvěstných. Chlapi, to se jako pohřešuje na širém moři?“ rozčiloval se otec na sociálních sítích s důrazem na slib, že se jeho syn s ohledem na svou funkci nikdy neměl účastnit bojových akcí.

Podle ruského nezávislého listu Novaja Gazeta Europe zahynulo na 40 ruských vojáků a desítky dalších se pohřešují či utrpěly zranění. Novináři o tom informovali s odvoláním na matku jednoho z námořníků.

Proč jsou důstojníci naživu a můj syn zemřel?

Po velitelích křižníku chtěl zoufalý otec upřesnit údaje o incidentu, ale zástupci ruské armády prý přestali komunikovat. „Zeptal jsem se přímo, proč jsou důstojníci naživu a můj syn, voják z povolání, zemřel,“ podotkl Dmitrij.

Prostřednictvím internetu žádá všechny rodiče, kteří se nebojí a není jim lhostejný život jejich dětí, aby zprávu šířili všude, kde mohou. „Bastardi nesmí tuto strašnou tragédii ututlat. Člověk, kterému syn zemřel tak odporným způsobem, se ničeho nebojí,“ vzkázal.

Matka dalšího z námořníků podle BBC uvedla, že jí syn telefonicky volal, že vlajkovou loď ruské Černomořské flotily zasáhly tři střely vypálené z ukrajinského území. „Volal mi a plakal kvůli tomu, co viděl. Bylo to děsivé,“ řekla žena. Řada zraněných prý v důsledku explozí přišla o končetiny.

Podle ruských médií byl křižník Moskva sestaven v sovětské éře na Ukrajině a do služby vstoupil počátkem 80. let minulého století. Moskva toto plavidlo dříve nasadila v konfliktu v Sýrii, kde poskytovalo ruským silám v zemi námořní podporu.

„Potopení křižníku je těžká ztráta z bojového i symbolického pohledu. I nejelitnější části ruského vojska jsou totiž zranitelné a boří se mýtus o chrabré a neporazitelné ruské armádě,“ zhodnotil ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Jan Šír.

Tagy: