Pljuščenko zneužil sportovní show k propagandě. Účastníci byli v šoku a nechtěli na led

Show Jevgenije Pljuščenka měla být čistě sportovní akcí, ale proměnila se v událost protkanou politikou.

Show Pljuščenka na podporu války

Byli stejně jako většina krajanů ze sportovního světa vyloučení z mezinárodních akcí. Ruským krasobruslařům a krasobruslařkám se proto rozhodla podat pomocnou ruku ikona estetické disciplíny Jevgenij Pljuščenko. Naplánoval sérii akcí, při kterých budou moct diváci v Rusku obdivovat um domácích závodníků. Pro mnoho z nich bylo zklamáním, že se první zastávka v Tule proměnila v propagandistickou sešlost.

Útok Ruska na Ukrajinu se neobešel bez důsledků ani ve sportovním světě. Sankce dopadly na většinu reprezentantů země Vladimira Putina – nemůžou obrážet mezinárodní podniky.

„Když to nechce vidět svět, tak si to nejlepší z ruského krasobruslení užijeme doma.“ Zhruba s takovými myšlenkami Jevgenij Pljuščenko – dvojnásobný olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa – navrhl, že by se v Rusku měla konat série velkolepých krasobruslařských show. Turné s názvem „Unie šampionů“. Ale coby Putinův dlouholetý podporovatel nezůstal jen u sportu.

První show byla naplánovaná v Tule, účast přislíbilo mnoho hvězd, sám Pljuščenko měl rovněž vystoupit na ledě. A také vystoupil, na rozdíl od pár avizovaných závodníků a závodnic. Přišla totiž jakási vzpoura, a to v momentě, kdy se dotyční dozvěděli, že večer ve městě na západě Ruska zdaleka nebude jen o krasobruslení. Byla přislíbena akce bez politiky, ale rychle vše napovídalo tomu, že naopak půjde o událost protkanou propagandou.

Iluzi o nepolitičnosti „zničily“ například vstupenky do tulského Ledového paláce, na kterých dominoval ruský válečný symbol Z. K tomu byla připojena hesla „Za mír! Za Rusko! Za budoucnost!“. Lístky ani nešly do volného prodeje – pozvánku se vstupenkou dostali veřejné osobnosti, studenti, zástupci krasobruslařské federace.

Podle blogu na webu sports.ru byly v hale také stánky, ve kterých mohli diváci poslat vzkaz ruským vojákům bojujícím na Ukrajině.

Akce začala zhruba s půlhodinovým zpožděním, a to právě kvůli tomu, že někteří vystupující vnímali, že politika bude hrát prim a odmítali vyjet na kluziště. Rebelii musel hasit jeden z funkcionářů ruské krasobruslařské federace, který aktéry přemlouval, aby si svůj vzdor rozmysleli.

Ještě před samotnými sportovci vystoupil Nikolaj Vorobjov, předseda tulské regionální dumy. „Je důležitější více než kdy jindy být spolu, podporovat vlast, prezidenta, všechny, kteří riskují své životy, aby oslovili ostatní lidi. Naši sportovci zorganizovali akci, která nám připomene sílu a velikost Ruska, jednotu celého národa. Jsme vždy s vámi, Rusko je vždy jednotné. A cítí sílu a touhu po spravedlnosti,“ hlásal z ledové plochy.

Jsem úplně zmatená

Mezi nakonec absentující, kteří původně měli být tvářemi show, se zařadil Michail Kolada, olympijský vicemistr z Pchjongčchangu. Jeho nepřítomnost nemá žádné oficiální odůvodnění.

To mistryně Evropy z roku 2020 Alena Kostornajová se představila, ale posléze litovala. „Svým vystoupením jsme nechtěli nikoho napadat, ani vyjadřovat svůj politický postoj. Chtěla bych se upřímně omluvit všem, kteří byli uraženi tím, co se stalo,“ napsala podle sports.ru na sociální sítě, aby později svůj příspěvek smazala.

Kolegyně Jelizaveta Sergejevna Tuktamyševová – někdejší světová i evropská šampionka – rovněž poznamenala, že nepříjemně vystřízlivěla. „Opravdu jsem chtěla věřit, že sport bude stát mimo politiku, ale nebylo tomu tak. Nechci, aby sportovní výkon byl nástrojem manipulace a přesvědčování. Jsem úplně zmatená,“ divila se.

Rozhořčení bylo po „sportovním“ svátku značné. Přitom spoluorganizátorka a jedna z moderátorek Jana Rudkovská, manželka Jevgenije Pljuščenka, akci okomentovala těmito slovy: „Naše turné je na podporu našich sportovců, kteří byli diskvalifikováni kvůli sankcím a nedostali se na mistrovství světa. Naše show stojí mimo politiku, jsme tu pro naše sportovce.“

Tagy: