Těžký útok medvěda na Slovensku. Hasiče u turistické stezky pokousal na noze

Medvěd na Slovensku napadl dobrovolného hasiče. Na turistické stezce na Kysucích ho pokousal na noze, muž naštěstí útok přežil.

Medvěd útočil v blízkosti obce Povina v okrese Kysucké Nové Město. Muže překvapil na procházce. „Jde o dobrovolného hasiče Tomáše. Dopoledne jsme spolu byli na odborné přednášce. Odpoledne se šel projít a v 16:30 mi volal, že byl napaden medvědem. Stalo se to na turistické stezce,“ cituje starostku obce Alenu Dudekovou Nový Čas.

ČTĚTE TAKÉ: Další útok medvěda na Slovensku: Šelma napadla houbaře, ten ji postřelil. Zvíře ještě nechytili

Muž má pokousané vnitřní levé stehno a zraněný pravý bok. Otřeseného ho odvezla manželka do nemocnice v Žilině. „Je ve velkém šoku a zděšený,“ dodala Dudeková. Doplnila, že ihned kontaktovala zásahový tým, policii a lovecké sdružení.

„Studie, která byla provedena v loňském roce, ukázala, že na Slovensku se vyskytuje zhruba 1200 medvědů. To číslo je přibližně stejné jako v obdobné studii, která byla provedena před nějakými pěti lety,“ sdělil nedávno pro CNN Prima NEWS Miroslav Kutal z Mendelovy univerzity v Brně. Medvědů tedy nepřibývá, počet útoků se ale stupňuje.

Ochránci přírody upozorňují, že riziko střetu s medvědem je v tomto období zvýšené. Zvířata totiž právě v březnu a dubnu vylézají z brlohů a samice vyvádějí ven mláďata. Lidem doporučují, aby při nebezpečí v horách upozorňovali jakýmkoli zvukovým projevem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Medvědí krize na Slovensku: Experti jmenovali několik důvodů, tím hlavním je nezvyklé počasí

Tagy:
medvěd útok Slovensko napadení Žilina Mendelova univerzita v Brně turistická stezka Kysuca