Další mrazivé záběry z nehody na D5: Utekli za svodidla, jejich auto smetl kamion

Dálnici D5 u Žebráku uzavřela nehoda 36 aut.

Další video z hromadné nehody na dálnici D5

Na sociálních sítích se objevilo další video ze čtvrteční hromadné nehody na dálnici D5 u Žebráku na Berounsku. Kvůli špatnému počasí a nezodpovědnosti některých řidičů tam havarovalo 36 aut a šest lidí se zranilo. Provoz byl zastaven na 11 hodin. Poslední video názorně ukazuje, jak je důležité při havárii na dálnici ihned opustit vozidlo a dostat se od něj co nejdál.

„Prosím ne, prosím ne, prosím ne,“ opakuje jeden z pasažérů vozu, který měl zapnutou přední kameru. Muž byl totiž svědkem toho, jak kamion před nimi nebyl ve vysoké rychlosti schopen zabrzdit a narazil do osobního auta před sebou. Pasažéři vozu pak hned auto opustili. Později se ukázalo, že udělali dobře. Během nadcházející minuty do kolony narazily další dva kamiony.

K hromadné nehodě došlo, když se přes Středočeský kraj přehnala sněhová vánice. Jako první byla nahlášena srážka osobního vozu s nákladním, její příčinou bylo nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu a povaze vozovky a povětrnostním podmínkám.

„To byly spolu s nedodržením bezpečné vzdálenosti v kontextu se špatnými povětrnostními podmínkami nejčastější příčiny, v jejichž důsledku k hromadné nehodě došlo,“ uvedla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

„Byla sněhová vánice, bílá stěna. Nikdo nemohl vidět ani na krok. Podle mě někdo nedodržel rychlost a pak už se mlelo jedno auto za druhým. Je to složitá situace, nejlepší bylo vyskákat z aut,“ popsal nehodu redakci CNN Prima NEWS jeden ze svědků.

Hlášení o prvních nehodách na 33. kilometru policie přijala v 11:15 a další kolize přibývaly. Na stopadesátimetrovém úseku se stalo celkem 15 dopravních nehod. Dohromady bouralo 20 osobních a 16 nákladních aut. „Škoda, která při rozsáhlé hromadné dopravní nehodě vznikla, byla vyčíslena na 10 975 000 korun,“ doplnila mluvčí Suchánková.

Provoz ve směru na Plzeň byl plně obnoven kolem 18:00, v opačném směru ve 22:20, tedy po 11 hodinách.

Tagy: