Havarovalo 36 aut, šest lidí se zranilo. Při nehodě u Žebráku vznikla škoda 11 milionů

Dálnici D5 u Žebráku uzavřela nehoda

Souhrn hromadné nehody

Při čtvrteční hromadné nehodě na dálnici D5 u Žebráku na Berounsku vznikla škoda téměř 11 milionů korun. Auta nepřizpůsobila rychlost stavu vozovky a povětrnostním podmínkám nebo nedodržovala bezpečnou vzdálenost, informovala v pátek policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Na dálnici před polednem ve směru na Prahu havarovalo 36 aut, šest lidí se zranilo. Provoz byl zastaven na 11 hodin.

Podle Suchánkové se nehoda stala v době, kdy se přes Středočeský kraj přehnala sněhová vánice. Jako první byla nahlášena srážka osobního vozu s nákladním, její příčinou bylo nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu a povaze vozovky a povětrnostním podmínkám.

„To byly spolu s nedodržením bezpečné vzdálenosti v kontextu se špatnými povětrnostními podmínkami nejčastější příčiny, v jejichž důsledku k hromadné nehodě došlo,“ uvedla mluvčí.

„Byla sněhová vánice, bílá stěna. Nikdo nemohl vidět ani na krok. Podle mě někdo nedodržel rychlost a pak už se mlelo jedno auto za druhým. Je to složitá situace, nejlepší bylo vyskákat z aut,“ popsal nehodu redakci CNN Prima NEWS jeden ze svědků.

Hlášení o prvních nehodách na 33. kilometru policie přijala v 11:15 a další kolize přibývaly. Na stopadesátimetrovém úseku se stalo celkem 15 dopravních nehod. Dohromady bouralo 20 osobních a 16 nákladních aut. „Škoda, která při rozsáhlé hromadné dopravní nehodě vznikla, byla vyčíslena na 10 975 000 korun,“ doplnila mluvčí.

Provoz ve směru na Plzeň byl plně obnoven kolem 18:00, v opačném směru ve 22:20, tedy po 11 hodinách.

Tagy: