Další záběry českého raketometu. „Upír“ vyrazil v noci na lov, pochvalují si Ukrajinci

Ukrajinci si v boji proti ruskému agresorovi pochvalují řádění českého „Upíra“. Ministerstvo obrany napadeného státu zveřejnilo další záběry raketometu RM-70 Vampire, který pochází ze skladů tuzemských zbrojařů. Na Twitteru je doprovodilo textem značícím velkou spokojenost: „Jakmile se nad Ukrajinou setmí, vyráží český Upír na lov.“

Raketomet RM-70 Vampire je jednou ze zbraní, které Češi poslali napadené Ukrajině na pomoc proti ruskému agresorovi. Podle všeho jde o velmi efektivní prostředek. Naznačuje to poslední pochvalná reakce ukrajinského ministerstva obrany.

„Upír“ je schopný velkých věcí. Dokáže vypálit 40 raket ráže 122 mm během několika minut, a to na cíle v dálce až 20 kilometrů. Na Ukrajinu zamířilo z českých skladů několik kusů v různých variantách. RM-70 s označením Vampire je pak nejmodernější verzí.

Přímo v akci ho nedávno sledoval i štáb CNN Prima NEWS. S ukrajinskou osádkou se na Donbase svezl nedaleko bojové linie, pozoroval vypálení několika raket na nepřátelské pozice.

Řidič raketometu si český stroj nemohl vynachválit – a to nejen jeho palebnou sílu, ale také silný a spolehlivý podvozek.

„No jo, Tatra, to je pohoda. To ruský Ural, po něm člověka bolí svaly, a ještě se zpotí,“ řekl štábu CNN Prima NEWS.

Tagy: