Další záhadná smrt v Putinově okolí. Zemřel jeden z nejlepších konstruktérů zbraní v Rusku

Od začátku války na Ukrajině umírá v okolí ruského prezidenta Vladimira Putina řada významných osobností. Nyní přišel o jednoho ze svých nejlepších konstruktérů zbraní: Dmitrije Konopleva. Stejně jako v dřívějších případech, i smrt špičkového projektanta provází řada záhadných okolností. 46letý muž údajně zemřel při léčbě depresí a úzkostí

Díky jeho práci má ruská armáda k dispozici více než sto zbraní, které nyní využívá v bojích na Ukrajině. Další však do moskevského arzenálu nepřidá. Špičkový zbraňový konstruktér Konoplev zemřel, píše web Daily Mail. V Rusku vedl kancelář Šipunov, která se zabývá obranou a stojí například za raketovým systémem Pantcir.

Bývalý náměstek ředitele ruské Federální agentury pro dodávky zbraní a vojenského speciálního vybavení i materiálu údajně zemřel krátce poté, co začal trpět akutní úzkostí. První zprávy uváděly, že lékaři nedokázali určit příčinu smrt. Později však web Izvestija informoval, že Konoplev utrpěl akutní infarkt.

Konkrétně měl zbraňový guru zemřít na elitní moskevské klinice, kde podstupoval xenonovou terapii s kyslíkovou maskou. Tato léčba, při níž pacienti vdechují xenon, se používá při boji s úzkostmi, depresemi, neurologickými potížemi a problémy se spánkem.

Ačkoliv k smrti konstruktéra nebylo uvedeno žádné oficiální vyjádření, bývalý Putinův osobní strážce vzkázal, že „Konoplev toho pro obranný průmysl země udělal hodně a svou prací v této oblasti velmi přispěl“. Kancelář Šipunov, kterou vedl, je mnohdy označována za Putinova hlavního vývojáře komplexních zbraní.

Tagy:
Vladimir Putin smrt léčba zbraň deprese Ukrajina úzkost Rusko konstruktér Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Dmitrij Konoplev