Silné zemětřesení opět zasáhlo Turecko a Sýrii. Zemřelo šest lidí, stovky dalších jsou zraněny

Šest mrtvých a více než 760 zraněných si v Turecku a v Sýrii vyžádalo pondělní zemětřesení o síle 6,4 stupně. Na základě aktualizované bilance o tom v úterý informovaly agentury Reuters a DPA. Otřesy půdy zasáhly oblast 14 dní poté, co mohutné zemětřesení zabilo na jihu Turecka a severu Sýrie přes 47 000 lidí.

Epicentrum pondělních otřesů, které vycházely z hloubky deseti kilometrů, bylo v turecké provincii Hatay. Turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca uvedl, že v Turecku utrpělo zranění 294 osob, z toho 18 bylo zraněno vážně. Starosta města Hatay řekl, že záchranáři pátrají po několika lidech, kteří uvázli pod troskami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Je to jiná úroveň zoufalství. Muž ze slavné fotky promluvil, ztratil dceru i matku s bratry

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že po pondělním zemětřesení navštívilo nemocnice v zemi 470 zraněných. Většina z nich je z Halabu (Aleppa). Otřesy byly údajně citelné i v Egyptě a Libanonu.

Provincii Hatay v pondělí navštívil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který místním slíbil rychlou rekonstrukci. Podle něj se podařilo za posledních 14 dní zachránit z trosek přes 100 tisíc lidí. V pondělí podle prohlášení Úřadu pro řešení následků katastrof (AFAD) záchranáři pracovali na zhruba 40 budovách v posledních dvou nejpostiženějších provinciích. Od soboty se nepodařilo z trosek vytáhnout nikoho živého.

V Turecku si otřesy z předminulého týdne vyžádaly podle úřadů přes 41 tisíc mrtvých, v Sýrii podle odhadu OSN zhruba 6 tisíc.

Podle agentury Reuters v Turecku zůstalo bez střechy nad hlavou zhruba jeden milion lidí a další dva miliony postižené regiony opustily. Celkově v oblasti bydlelo na 13 milionů lidí.

Tagy: