Je to jiná úroveň zoufalství. Muž ze slavné fotky promluvil, ztratil dceru i matku s bratry

Ztrátu matky, otce nebo sourozence nechme stranou, ztráta dítěte je totiž na jiné úrovni zoufalství. V rozhovoru pro tureckou CNN to říká Mesut Hancer, jehož dojemný snímek, na kterém drží ruku své sutinami zavalené dcery Irmak, obletěl celý svět. Teprve patnáctiletou dívku její otec ztratil minulý týden při ničivých otřesech ve městě Kahramanmaraş. Vedle toho během tragické události přišel ještě o dalších šest členů rodiny. Nyní nemá ani kde bydlet.

Stal jste se symbolem poté, co vás vyfotili, jak držíte ruku své dcery, která byla pod sutinami. Co se ten den stalo?
Bylo to hrozné. Když jsem se to dozvěděl, spěchal jsem na místo. Vlastníma holýma rukama, vlastními prostředky a s velkou námahou jsem se snažil dceru vytáhnout. Bohužel se mi ji zachránit nepodařilo. Truchlení po ztracené matce a ztraceném dítěti je opravdu hrozné. Ztrátu matky, otce nebo sourozence nechme stranou. Ztráta dítěte je totiž na jiné úrovni zoufalství.

Kolik bylo vaší dceři let?
Bylo jí 15. Přijela navštívit svou babičku, ještě se strýcem z Istanbulu a dalším strýcem z Hatay. Všichni se k ní sjeli, aby se mohli navzájem vidět. Moje dcera kvůli tomu odjela z domova. Bohužel jsem po třech dnech narazil na její mrtvé tělo.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Srdcervoucí snímky z místa tragédie. Zázračné dítě i muž držící ruku mrtvé dcery

Přišel jste ještě o někoho jiného kromě dcery?
Přišel jsem o svou matku, dva starší bratry, švagrovou a její malé dcery. Bylo tam sedm lidí včetně mé dcery. Všichni zůstali pod troskami.

Byl tam ještě muž. Řekl, že vytáhne moji dceru holýma rukama.

Nepustil jste ruku své dcery ani na vteřinu. Měl jste v tu chvíle nějakou naději?
Neměl jsem naději, protože na mé dceři byl velký trám. Pas měla volný, ale pod ním byla zavalena obrovským trámem. Neměla šanci na přežití.

Kdy jste dostal její tělo ven?
Dostal jsem se k ní po třech dnech. Mluvil jsem se záchranáři. Pomohli, jak mohli. Řekli mi však, že do té oblasti nemohou poskytnout bagr, jehož činnost v dané lokalitě by mohla celou situaci ještě zhoršit. Byl tam ještě muž, který se jmenoval také Mesut. Řekl, že vytáhne moji dceru holýma rukama. Bůh mu žehnej. Holýma rukama a s pomocí pěti až šesti dalších lidí odstranili ten trám a vytáhli tělo mé dcery.

Jak moc byl váš dům poškozen?
V našem domě jsou značné škody. Nemůžeme do něj vstoupit, protože nemáme jak.

A kde nyní bydlíte?
Bydlíme teď u někoho jiného. Majitel domu nás ale požádal, abychom dům opustili, jelikož tam budou v příštích dnech bydlet jeho příbuzní. Nevím, co se stane. Mohu říct, že nemám kde bydlet.

Zemětřesení z minulého týdne si vyžádalo už téměř 40 tisíc obětí, z toho nejméně 31 974 v Turecku a 5 800 v Sýrii. Nový počet obětí v Turecku v úterý oznámil úřad pro řešení následků katastrof (AFAD). Ten také uvedl, ze z postižených oblastí na jihu Turecka bylo evakuováno skoro 200 tisíc lidí.

Tagy: