Další přešlap ruské propagandy? Válečné vdovy na videu děkují za kožichy, pak je musely vrátit

Před pár dny se sociálními sítěmi šířilo bizarní video údajných vdov po ruských vojácích, které za své padlé muže obdržely velmi zvláštní kompenzaci – honosně vypadající kožichy. Tragikomedii nyní nahrává i to, že minimálně některé z žen musely po videu darované oblečení ihned vrátit. Kreml navíc v minulosti sliboval, že rodiny padlých vojáků zaopatří miliony rublů.

„Mockrát děkujeme,“ říká na videu z Doněcké oblasti, kterou už léta ovládají proruští separatisté. jedna ze starších žen. Ta má být společně s dalšími dámami vdovou po ruském vojákovi. Ostatní se přidávají. Všechny drží v rukách kožichy, dárky považované za kompenzaci za nejvyšší oběť jejich milovaných manželů, kteří padli za vlast.

Video obletělo sociální sítě. Absurditu celé situace však nyní podtrhuje nová informace, dle které ženy musely kožichy hned po natáčení odevzdat nazpět. Žádné dárky se tedy nekonaly.

ČTĚTE TAKÉ: Válka uvízla ve slepé ulici. Může za to neuvěřitelná ochota Rusů umírat, vysvětluje expert

Se zprávou přišel ruskojazyčný web Meduza působící v Lotyšsku, který se odkazuje na skupinu protiválečných aktivistů z Feministického protiválečného odporu. To mělo kontaktovat jednu z žen na videu, která měla říci, že ona a nejméně tři další ženy musely kožichy okamžitě vrátit.

Jako důvod jim bylo řečeno, že darované oblečení, které dostaly pro video, bylo nevalné kvality a tudíž jim dárci slíbili, že brzy obdrží nové. To se však nekonalo. Vdovám měli později říci, že „kožichy dostaly omylem, protože byly určené pro jiné ženy“.

Meduza zároveň píše, že některé z žen v oblasti byly nalákány, aby ve videu hrály. Údajně měly slíbené drahé dárečky až z Moskvy. „To se občas děje. Něco přivezou z Moskvy, natočí se to, a my jsme vždy vděčné,“ cituje web jednu z údajných vdov.

Podle britského listu Mirror dostalo kožich celkem 21 „vdov po padlých obráncích“, jak je označila Ruska Miroslava Reginskajavová, která měla na starosti organizaci předání darů.

Kožichy měl podle deníku vdovám darovat jistý výrobce z Moskvy. „Tahle pomoc pochází až od ruských aktivistů z hlavního města,“ vzkázal ženám muž, který byl označen jako Jevgenij Skripnik – blízký spolupracovník někdejšího vůdce separatistů a údajného agenta ruské tajné služby FSB Igora Girkina, známého taktéž jako Igor Strelkov. Podle Meduzy má být zmíněná Reginskajavovová manželkou Girkina.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina Lotyšsko Rusko kožich Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Igor Strelkov Meduza