Dávka nesmí být životní styl. Jurečka řekl, jak přinutí část lidí pracovat. Kdo si polepší?

Marian Jurečka v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (8)

Revize sociálních dávek dopadne nejvíce na ty, kteří nechtějí pracovat a se státem spolupracovat. V pořadu Partie Terezie Tománkové to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj se s dávkami mohou rozloučit i ti, kteří mají na účtech vysoké úspory nebo vlastní více nemovitostí. Jurečka také řekl, že v příštím týdnu představí seznam náročných profesí s možností předčasného odchodu do důchodu.

Ministr práce chystá velké změny u sociálních dávek. Nově by mohla být pomoc od státu lépe zacílená a měla by směřovat především k rodinám. Jurečka v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS uvedl, že návrh zákona bude hotový na konci března. Podle šéfa lidovců to bude mít ale negativní dopad na některé skupiny obyvatel.

ČTĚTE TAKÉ: Ze zákulisí ANO: Budeme zase vládnout, raději s ODS než s Piráty. Bartoš bude opět problém

„Pohorší si asi pouze ti, kteří absolutně nechtějí spolupracovat, nechtějí jít na pracovní trh nebo se rekvalifikovat. Všichni ostatní, kteří budou zapojeni v aktivizačním plánu a budou chtít pracovat, si jednoznačně polepší,“ řekl Jurečka.

Šéf resortu se také vyjádřil k tzv. majetkovému testu, proti kterému někteří nepracující mohou protestovat. „Znamenalo by to, že stát by měl přehled o majetku žadatelů o práci. Nechceme trestat nikoho, kdo se chová zodpovědně a má například dům po svých rodičích, ve kterém třeba aktuálně nebydlí,“ řekl dále Jurečka.

Ministr práce poté řekl, že by si lidé na sociální dávky neměli zvykat nebo na ně spoléhat do nekonečna. „Jsem přesvědčený, že revize po 30 letech je na základě dat a pro mě je cílem, aby dávky nebyly životním stylem. Pomoc by měla směřovat tam, kde jí opravdu potřebují,“ dodal.

Vláda s námi nekomunikuje, říká Juchelka

Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO) se pozastavil nad některými navrhovanými pravidly. O sociální dávky by například mohly přijít rodiny, které neposílají své děti do školy. „Tady ale primárně zasahuje škola. Ta to následně přeposílá orgánu sociálněprávní ochrany dětí. To s úřadem práce a dávkovým systémem nemá nic společného,“ řekl Juchelka.

Opoziční politik si zároveň postěžoval, že hnutí ANO zatím o detailech revize sociálních dávek nic neví. „Prozatím jste měli PR tiskovou konferenci s tím, že na konci března se dozvíme více. Je těžké na něco reagovat, když detaily neznáme,“ řekl Juchelka.

Jurečka slibuje zveřejnit seznam náročných profesí

Ministr práce také naznačil další postup u předčasných odchodů do důchodu. Podle něj by se mělo v příštím týdnu uzavřít meziresortní připomínkové řízení a návrh by měl zamířit na vládu. Ministr připustil, že pracovníci v tzv. čtvrté kategorii by mohli odejít dříve do penze. Jedná se o speciální druh prací, kde i přes používání ochranných pomůcek hrozí vysoké riziko ohrožení zdraví.

Z třetí kategorie by mohli lidé odejít do penze až o pět let dříve. „Například těžká fyzická práce, kdy člověk zvedá těžká břemena a jednoznačně se to projeví na jeho pohybovém aparátu. Dalším příkladem může být práce v extrémních teplotách. Ať už to jsou vysoké, či nízké teploty,“ přiblížil Jurečka.

Tagy: