Ze zákulisí ANO: Budeme zase vládnout, raději s ODS než s Piráty. Bartoš bude opět problém

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

EXKLUZIVNÍ MODEL: Nadvláda ANO trvá, drtivě by vyhrálo volby

Pětikoalice je pro smích. Nemají se mezi sebou rádi, ale před volbami mohou způsobit problémy, zní ze zákulisí hnutí ANO. Již nyní se opoziční subjekt připravuje na návrat do vlády a pokukuje po partnerech do kabinetu. „ODS bez Petra Fialy je podle mě věc, o které se mluví nejčastěji. Radši ji než Piráty a STAN, ti jsou problematičtí,“ řekl redakci CNN Prima NEWS zdroj z hnutí, který si přeje zůstat v anonymitě. Ve hře jsou i menší strany jako SOCDEM nebo Přísaha, pro ně – stejně jako pro ODS – ale může být problém předseda hnutí Andrej Babiš. A nejsilnější volební oponent? Nejspíše opět Ivan Bartoš (Piráti) či Vít Rakušan (STAN).

Menší i větší jiskry sporů ve vládním táboře přihrávají významné body hnutí ANO a každá hádka uvnitř pětikoalice láme důvěru v kabinet Petra Fialy. Tak vidí spolupracovníci nejsilnějšího opozičního subjektu současný stav, který může vyústit v návrat ANO do Strakovy akademie. Šance, že tomu tak opravdu bude, je přinejmenším podle současných odhadů velká.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš znovu před soudem kvůli Čapímu hnízdu. Padne rozsudek, který zamíchá politikou?

„Místy to fakt vypadá, že se sežerou navzájem, nesnáší se tam skoro všichni. Nebo to tak na mě aspoň působí. Takže jsme v klidu, máme zatím ruce v kapsách. Ale na druhou stranu si myslím, že se pětikoalice nerozpadne – celé to spíš přetrpí do voleb, než půjdou do sebe. Vědí, že bojují o stejné voliče,“ uvedl redakci CNN Prima NEWS zdroj z ANO, který má přehled o náladě v rámci hnutí.

Nedávný celorepublikový sněm ukázal, že po nepříliš povedené prezidentské kampani Andreje Babiše mu bylo už ledacos odpuštěno. Na to má až příliš silný tah na voliče, proto zůstává hlavní tváří ANO s tím, že dění v Poslanecké sněmovně řídí Alena Schillerová a stínové vládě šéfuje Karel Havlíček.

„Prostě to tak je, lidi na Babiše slyší a je jim jedno, co se stalo před rokem. To už si nikdo nepamatuje. A pětikoalice dělá tolik přešlapů, že mnozí radši vzpomínají na předchozí vládu. Dost si věříme, že to zvládneme, a preference ukazují, že jsme na dobré cestě,“ řekl s odkazem na lednový volební model agentury STEM exkluzivně pro CNN Prima NEWS.

Velkým otazníkem však zůstává, s kým by hnutí ANO případně složilo vládu. Alternativ je prý celá řada, přičemž nejlákavěji vypadá spolupráce s ODS. Tzv. bohatou nevěstou by ovšem mohly být také menší strany, které by se mohly teoreticky dostat do Poslanecké sněmovny, od SOCDEM po Přísahu.

„Je to hodně nejisté, nechci nic odhadovat. Klidně to může dopadnout jako posledně, že nás koalice porazí, takže nebudu nic predikovat. Ale ODS bez Fialy je podle mě věc, o které se mluví asi nejčastěji. Radši ji než Piráty a STAN, jsou problematičtí. A pak možná SOCDEM nebo Přísaha, u komunistů bychom si spíš ublížili. Nevím, nakolik by ale snesli Babiše jako premiéra, pro většinu stran je to no-go,“ poznamenal další zdroj z hnutí ANO, jenž si nepřeje být jmenován.

Zopakoval, že na hypotetické sestavování vlády je stále příliš brzo a preference mohou před volbami klesnout velice rychle, pokud se pokazí více věcí naráz. Hnutí se proto spíše soustředí na strategii před kláním o poslanecké mandáty, stejně jako na boj o křesla v Evropském parlamentu.

„Myslím, že největšími soupeři budou zase ODS, Piráti a STAN. Možná zase Bartoš a Rakušan, jako tomu bylo před lety. Pokud jim preference porostou, musíme se do nich samozřejmě opřít. O lidovce ani TOP 09 bych se moc nebál, ti jsou v pytli,“ rýpnul si do menších vládních stran člověk, který je seznámený se zákulisní náladou uvnitř hnutí ANO. Ve volebním modelu agentury Median dokonce Piráti přeskočili ODS.

VIDEO: Vláda ODS a ANO je vyloučená, uvedl premiér Petr Fiala.

Na konto koalice ANO a ODS se vyjádřil také sám předseda vlády Fiala v pořadu Co na to premiér. Zdůraznil, že nic takového v plánu není. Podle něj se Babiš také obává stejné prohry, jakou utrpěl v prezidentských volbách s Petrem Pavlem. „Andrej Babiš je ve svých výrocích úplně za hranou všeho. Na mě útočí neustále. Osobně. To já jsem nikdy nedělal tohle. Toto není partner, se kterým můžete spravovat, měnit a zlepšovat situaci v České republice,“ řekl Fiala na CNN Prima NEWS. To ovšem nemění nic na tom, že pro ANO jsou občanští demokraté nejpreferovanějšími partnery do vlády.

SPD? Mohlo by nám uškodit ve vládě

Na otázku, zda se neobávají třeba opozičního SPD Tomia Okamury, odpověděla asistentka jednoho ze zákonodárců hnutí ANO, že nikoliv. „Oslovuje stejné lidi dokola, stačí mu těch deset procent nebo kolik. Ale zda s ním jít do vlády, nevíme. O tom nerozhoduji, ale zase asi všichni ví, že občas jedou extrémy, na které si netroufneme. Mohlo by nám to uškodit,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS pod příslibem anonymity.

Co se týče strany PRO Jindřicha Rajchla, ta je zcela mimo jakoukoliv debatu. Na to je až příliš riskantní, nekonzistentní a „někde jinde“ než SPD. „Ti fakt ne. By nás akorát potopili, sebe taky. A do Sněmovny se nedostanou, to je jasné,“ konstatovala jízlivě na konto protestní strany, jež se nedávno snažila do svých řad zlanařit za úplatu také bojovníka Karlose Vémolu.

Lednový volební model agentury STEM pro CNN Prima NEWS ukázal, že by sněmovní hlasování drtivě vyhrálo hnutí ANO. Oproti předchozím měsícům ale posílila vládní ODS i Piráti. Z vládní pětikoalice jsou na tom jednoznačně nejhůře lidovci – ve volebních preferencích skončili i za komunisty a sociální demokracií.

Relativně stabilnímu výsledku by se těšilo hnutí STAN, TOP 09 by se naopak dostala do Sněmovny „s odřenýma ušima, jelikož balancuje na pětiprocentní hranici potřebné pro vstup do dolní parlamentní komory.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kam směřuje hnutí ANO po celostátním sněmu? Poslechněte si slova komentátorů CNN Prima NEWS níže.

Tagy: