Dcera oběti džihádisty Johna: Po popravě jsem začala pít a ubližovat si

Svého otce viděla umírat na propagačním videu ISIS. Bethany Hainesová (23) přiznává, že se po smrti táty uchýlila k alkoholismu a sebepoškozování. Kdyby se jí nenarodil syn, návrat do normálního života by byl nejspíš nemožný.

Bethany Hainesové bylo 16 let, když teroristi unesli jejího otce. Tehdy David Haines pracoval v uprchlickém táboře v Sýrii. Islámský stát ho poté využíval v propagandistických videích, kde vyhrožoval jeho zabitím, aby dosáhl svých cílů. I když Bethany prosila o otcův život, o rok později teroristé zveřejnili video, kde ho popravili. Dcera zesnulého se kvůli tomu uchýlila k sebepoškozování a alkoholismu.

„Když se na takový záznam koukáte poprvé, vše působí příliš šíleně na to, aby to fakt bylo skutečné. Nemohla jsem věřit svým očím. Taková zkušenost s vámi zůstane navždy,“ přiznává Bethany, která se po smrti svého otce cítila opravdu ztracená. Tehdy si často pokládala otázku, jestli je vůbec možné se z něčeho takového dostat.

Z deprese ji vysvobodilo až narození syna Aidena, kterému je v současnosti pět let. Díky němu začala opět normálně fungovat. „Syn mi otce dost připomíná, je mu strašně podobný,“ říká.

I když se Bethany se smrtí otce nakonec vypořádala, minulost za hlavu rozhodně nezahodila. V říjnu 2019 se dokonce do Sýrie vydala, aby vystopovala poslední pohyby svého otce a našla odpovědi týkající se jeho smrti. Navštívila kopce syrského města Raqqa, místa, kde k popravě pravděpodobně došlo.

Chtěla vidět, co jejího otce vedlo tomu, aby v syrském uprchlickém táboře pomáhal. Své návštěvy Bethany nelituje. Mohammeda Emwaziho, který provedl popravu Hainese, zabila v listopadu 2015 bomba seslaná dronem. I místo jeho smrti Bethany v Sýrii navštívila. „Jedna moje část by si s ním chtěla promluvit osobně, abych získal představu o tom, proč se stal tím, kým byl,“ vysvětluje.

Tagy: