Teroristický útok ve Vídni: K atentátu se v úterý večer přihlásil Islámský stát

Vídeň, teroristický útok

V pondělí večer se Vídeň stala terčem teroristického útoku

Teroristická organizace Islámský stát (ISIS) se přihlásila k pondělním útokům ve Vídni. Rakouské ministerstvo vnitra podle agentury APA uvedlo, že nyní prohlášení IS zkoumá. Podle něj se zatím nedá říct, zda je pravé, či nikoli. Při atentátu zemřelo pět lidí včetně útočníka Kujtima Fejzulaie. Desítky obyvatel utrpěly zranění. V rakouské metropoli stále platí nejvyšší stupeň výstrahy.

Po pondělním teroristickém útoku ve Vídni bylo provedeno 18 domovních prohlídek a zadrženo 14 osob, které jsou vyslýchány. Došlo také k zadržení jednoho muže v Linci a dvou ve švýcarském Winterthuru. Na úterní odpolední tiskové konferenci to řekl rakouský ministr vnitra Karl Nehammer. Podle něj nic neukazuje na to, že by se na útoku kromě střelce podílel ještě někdo jiný. Ministr ovšem zdůraznil, že je potřeba to ještě potvrdit. Dříve Nehammer uváděl, že nejméně jeden podezřelý je stále na útěku.

Oběťmi a zraněnými během teroristického útoku jsou lidé, kteří se pohybovali v pondělí večer před plánovaným rakouským lockdownem v rušném centru Vídně poblíž tamní synagogy.

Pět mrtvých, desítky zraněných

K pondělnímu útoku ve Vídni se v úterý večer přihlásila teroristická organizace Islámský stát. „Atentát provedl střelnými zbraněmi a nožem voják chalífátu, který v rakouském hlavním městě zabil nebo zranil kolem 30 lidí,“ uvedli zástupci ISIS na své propagandistické platformě Nashir News. Rakouské ministerstvo vnitra pravost prohlášení zkoumá.

Nehammer potvrdil, že při večerní střelbě byli kromě útočníka zabiti čtyři další lidé a 22 osob bylo zraněno. Naopak starosta Vídně Michael Ludwig uvedl, že ve vídeňských nemocnicích bylo přijato 24 zraněných, z nichž jeden člověk zemřel, deset bylo propuštěno a 13 je nadále v nemocniční péči. Stav tří zraněných je kritický, naopak stav čtyř obětí byl stabilizován natolik, že jsou mimo ohrožení života. Údaje starosty a ministra vnitra se tedy rozcházejí.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz uvedl, že mezi mrtvými byli postarší muž a žena, jeden mladý kolemjdoucí a servírka. Podle webu Daily Mail žena, která měla být servírkou, podlehla střelným zraněním v nemocnici, druhá žena ve věku kolem čtyřiceti let zemřela později na jedné z tamních klinik. První ze zavražděných mužů byl nalezen mrtvý v obchodě s masem, druhý zavražděný ležel na ulici Franz-Josefs-Kai nedaleko Dunaje.

Stav postřeleného policisty, který byl při zásahu proti útočníkovi vážně zraněn, je po operaci stabilní.

Mezi zraněnými je i Slovenka

Mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Juraj Tomaga v úterý řekl, že zranění při teroristickém útoku utrpěla i jedna Slovenka. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedl, že mezi oběťmi nejsou žádní čeští občané.

Útočník byl při zásahu zneškodněn během devíti minut. Útok začal kolem 20. hodiny. Na místo byli přivoláni příslušníci speciální jednotky, kteří muže zastřelili ve 20:09, uvedl Nehammer s tím, že bez jejich rychlého zásahu mohly být následky ještě horší. To, že byl útočník sám, podle Nehammera vyplývá z dosavadního vyšetřování a z vyhodnocení mnoha ze zhruba 20 000 videí, které policii poskytli občané.

Nehammer oznámil, že útočník měl na sobě atrapu vesty s výbušninami a byl vyzbrojen kalašnikovem, automatickou puškou, jednoruční střelnou zbraní a mačetou. Předtím ministr agentuře APA řekl, že atentátník Kujtim Fejzulai na Instagram před činem umístil fotografii, na níž zjevně pózuje se dvěma zbraněmi použitými při útoku.

Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec v úterý televizi JOJ potvrdil informace rakouského tisku, že útočník si střelivo obstaral v létě na Slovensku.

Ministr Nehammer uvedl, že útočníkem byl dvacetiletý rakouský občan už dříve odsouzený na 22 let za pokus o začlenění do teroristické organizace, ale byl předčasně propuštěn. Útočník se podle Nehammera až donedávna účastnil deradikalizačního programu, integraci však pouze předstíral.

Mladík byl podle Nehammera držitelem rakouského a severomakedonského pasu. Úřady mu chtěly rakouské občanství odebrat, ale bylo patrně málo důkazů potvrzujících jeho aktivní radikální činnost, naznačil ministr, který ostře kritizoval fakt, že útočník dokázal ošálit justici, díky čemuž byl podmínečně osvobozen. Podle něj je třeba systém optimalizovat.

Pochybná minulost

Kujtim Fejzulai byl odsouzen v dubnu 2019 kvůli teroristickému spolčení poté, co se pokusil odcestovat do Sýrie, aby se tam připojil k takzvanému Islámskému státu. Už na začátku prosince byl propuštěn a byl mu přidělen sociální kurátor, který se měl postarat o jeho deradikalizaci. Věnoval se mu také spolek Derad, který se zabývá islamistickými pachateli trestných činů.

Fejzulaimu se dařilo předstírat, že se od ideologie Islámského státu odvrátil. Před sociálním kurátorem „se obzvlášť snažil“, řekl Nehammer. Ještě před několika dny absolvoval mladík sezení u Derad a odsoudil nedávné teroristické útoky ve Francii.

„Pocházel z naprosto normální rodiny. Pro mě to byl mladík, který měl smůlu na špatné přátele. Kdyby nechodil do mešity, ale na box, stal by se z něj boxer,“ charakterizoval svého někdejšího klienta vídeňský obhájce Nikolaus Rast. „Nikdy by mě nenapadlo, že by se mohl stát atentátníkem,“ poznamenal.

Tagy: