Smrti Duginové mi líto není, napsala Černochová. Schvalujete terorismus, tepou ji kritici

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Rusové vyšetřují atentát, při kterém zahynula Duginová

Smrti Darji Duginové, dcery ruského ultranacionalistického ideologa Alexandera Dugina, mi líto není. Tak reagovala na sobotní atentát na Twitteru česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Svůj názor zdůvodňuje tím, že v důsledku ruské propagandy, kterou Dugin i jeho dcera spoluvytvářeli, umírají tisíce lidí. Za svá slova si ovšem vyslechla i kritiku. Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) dokonce hovoří o schvalování terorismu.

„Potlačuji přirozenou lidskou reakci na tragickou smrt. Ale toto jsou skuteční vrazi a váleční štváči. A není mi líto ani dcery, ani truchlícího otce. Je mi líto tisíců lidí zavražděných v důsledku jejich propagandy a odporné ideologie,“ napsala na sociální síť Černochová s dovětkem, že Rusové si noc, kdy Duginová zahynula, zapamatují.

Černochová za svá slova ovšem schytává zejména kritiku. „To je fake, že? Ministryně české vlády schvaluje teroristický čin na civilní osobu?? Jako vážně?“ táže se v reakci na slova šéfky resortu obrany bývalý ministr zdravotnictví a dnes šéf bohumínské nemocnice Svatopluk Němeček (ČSSD). Zajímavostí je, že jeho manželka je poslankyní ODS, tedy kolegyní Černochové.

Podobně hovoří i bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. „Pokud to není trestný čin schvalování terorismu, tak je to hnusný, Jano,“ vzkázal ministryni obrany kdysi vlivný politik.

Pokud to není trestný čin schvalování terorismu, tak je to hnusný, Jano..

Posted by Tluchoř Petr on Sunday, August 21, 2022

Černochová si ovšem za svým názorem stojí. „Stojím si za každým slovem. Vaše slova mi připomínají bolševické propagandisty po operaci Anthropoid, pane doktore. Nebudete teď požadovat po rodinách parašutistů, aby se omluvily za atentát na R. Heydricha a po politicích, aby ho nenazývali hrdinským aktem, že ne?“ reagovala ministryně na kritiku Němečka.

Jiní lidé se slovy Černochové souzní. Řada lidí k jejímu příspěvku napsala, že s jejím soudem souhlasí, a někteří si přisadili, že je škoda, že v autě neseděl i Dugin.

Dcera ruského filosofa Alexandera Dugina, který je označován za hlavního ideologa ruského prezidenta Vladimira Putina, zemřela v sobotu večer v Moskvě, když její auto explodovalo. Podle dostupných informací s ní měl jet i její otec, nakonec ale cestoval v jiném autě. Atentát měl ale zřejmě směřovat právě proti Duginovi, jenž je přezdíván „Putinův mozek“.

Kondolence od německo-českého poslance

Černochová není jediná z politiků, kteří se k sobotnímu atentátu vyjádřili. Stejně tak na sociálních sítích vystoupil i německý poslanec českého původu Petr Bystroň za populistickou Alternativu pro Německo.

Wir trauern mit den Eltern, der Familie und den Freunden um eine unschuldige junge Frau, die durch einen grausamen Anschlag aus dem Leben gerissen wurde.

Posted by Petr Bystron on Sunday, August 21, 2022

Bystroň ovšem napsal vzkaz zcela opačného charakteru. „Truchlíme s rodiči, rodinou a přáteli nevinné mladé ženy, která přišla o život během hrozivého útoku,“ napsal německý zákonodárce s českými kořeny na Facebooku.

I jeho slova zanechala lidi rozpolcené. Mnozí podobně jako on vyjadřovali lítost nad úmrtím Duginové. Jiní Bystroňovi ovšem připomínali, že zemřelá Ruska byla hlásnou troubou ruské propagandy a svými vyjádřeními se projevovala jako válečný štváč, když například Ukrajince označovala za „podlidi“.

Tagy: