Děčínské řidiče terorizuje labutí samec, útočí na auta a ničí jim lak. Město je bezbranné

Děčín terorizuje neobvyklý vandal.

Atypický vandal řádí u děčínského Zámeckého rybníka

Děčín má problém s neobvyklým vandalem. U tamního zámeckého rybníka útočí na auta samec labutě, zejména na tmavá a nablýskaná. A těm s oblibou ničí lak. Poničil jich už desítky. Ubránit se mu prakticky nedá. Kdo nechce mít zničený vůz, musí vůz zaparkovat jinde.

Jak to vypadá, když si děčínský labutí vandal vyhlédne vaše auto? V pravidelných intervalech, skoro jako sbíječka, klove do všeho, co mu přijde pod zobák – do dveří, okýnek a speciální pozornost věnuje zpětným zrcátkům.

„Stoupne si a kouká se nejdřív do zrcátka. V něm se vidí, stejně jako v laku. A pak se do auta pustí zobákem,“ popsala majitelka poškozeného vozidla. Žena z blízkého obchodu uvedla, že zrcátka jsou od labutího samce většinou i oslintaná. „Lidé nadávají,“ doplnila.

Neunikne mu téměř žádné tmavé nablýskané auto, které přijede k rybníku, kde se svojí partnerkou a mláďaty hnízdí. Netrvalo dlouho a labutí samec si všiml i auta CNN Prima NEWS a začal na něj útočit. Nutno říct, že labutí vandal má opravdu výdrž a odehnat ho není jednoduché.

Proč samec útočí?

Od auta ho neodlákal ani ptačí zob. Nakonec redakce CNN Prima NEWS musela z místa opatrně ujet. Labutí samec se ale nechtěl do poslední chvíle vzdát. Skoro to vypadalo, jako by proti tmavým autům něco měl. Podle zoologů je ale vysvětlení mnohem jednodušší.

„Proti autům určitě nic nemá. Je to opravdu kvůli tomu, že brání samičku s mláďaty. Vidí svůj obraz v autech, tak útočí,“ vysvětlil zoolog Roman Řehák ze Zoo Děčín. Sám sebe tak považuje za nepřítele. Lak poškodil už desítkám aut. Někteří majitelé se obrátili i na děčínský magistrát. Ten je ale proti útokům okřídleného vandala krátký.

„Jako město situaci v podstatě řešit nemůžeme, labutě jsou zákonem chráněné,“ podotkl mluvčí Luděk Stínil. Majitelé poškozených aut se tak mají obrátit na svoji pojišťovnu a zjistit, jestli jejich pojistka poškození od labutího vandala pokryje. A jak nejjednodušeji útokům předcházet? Jezdit k rybníku parkovat se špinavým autem, ve kterém se samec neuvidí.

Tagy: