Dejte mi na Pavla číslo, rád mu pogratuluju, řekl Babiš. Přiznal i největší chybu kampaně

Poražený prezidentský kandidát Andrej Babiš by prý svému soupeři pogratuloval k vítězství i osobně, nemá na něj ale telefonní číslo. Zároveň uznal, že největší chybou kampaně byl jeho výrok z debaty ohledně možné pomoci napadeným spojencům ze Severoatlantické aliance. Volební výsledek pak označil díky množství získaných hlasů za vítězství pro hnutí ANO.

„Pokud mi sdělíte mobilní číslo na pana příštího prezidenta, rád mu pogratuluju. Blahopřál jsem mu na tiskové konferenci, ale nemám na něj mobil,“ prohlásil Babiš ve Zprávách na CNN Prima NEWS. Vítězi voleb zatím stručně gratuloval i na Twitteru.

Neúspěšný prezidentský kandidát zároveň uznal svůj přešlap z jedné z předvolebních debat. „Byla moje chyba, že jsem reagoval na hypotetickou situaci, kdy by Rusko mělo napadnout Severoatlantickou alianci. To je věc, která je pro mě absolutně nepřijatelná. Špatně jsem se vyjádřil, a pak to bylo zneužito,“ hájil se Babiš.

V debatě totiž uvedl, že napadeným spojencům z NATO by „určitě“ nevyslal vojenskou pomoc. Tvrzení, které vyvolalo rozruch i v zahraničních médiích, později mírnil. Jeho vyjádření prý novináři překroutili, kolektivní obranu vojenské aliance podle sebe nezpochybnil.

Celkový výsledek volby považuje Babiš za uspokojivý. „Cítím se dobře. Pro nás je to obrovský úspěch. Při porovnání s posledními parlamentními volbami jsem dosáhl lepšího výsledku než koalice Pirátů a STAN dohromady se SPOLU. Jsou to další úspěšné volby pro hnutí ANO,“ zhodnotil prohru v prezidentském klání.

Tagy: