Dělat profesionálně sport a být starší než Jágr? Jde to. Legenda nestačí na házenkáře

Synonymem pro dlouhověkost by mohlo být jméno Jaromír Jágr. Zatímco vrstevníci a kamarádi hokejové legendy si už mnoho let užívají sportovní důchod, kladenský rodák je na ledě stále co platný i přesto, že v únoru oslaví 50. narozeniny. Ani to ale nestačí na to, aby byl v českém elitním sportovním prostředí nejstarším stále aktivním hráčem. Premiantem je v tomto ohledu házenkář Josef Kučerka.

Zlato z olympiády i mistrovství světa, dva získané Stanley Cupy, pětkrát nejproduktivnější hráč NHL, druhé místo v historické produktivitě slavné zámořské soutěže. Jaromír Jágr už před mnoha lety nemusel nikomu nic dokazovat, nicméně nadále chce být součástí extraligového kolotoče a v dresu mateřského Kladna ukazuje, že není jen do počtu.

Když kdysi „osmašedesátka“ vyslovila přání, že chce hrát do 50 let, leckomu to přišlo úsměvné, nesplnitelné. Jenže čas běží a pokud se Jágr nějak vážněji nezraní, vytyčený cíl brzy splní. Kulaté narozeniny bude mít 15. února, tedy za čtyři měsíce. Nabízí se proto říct, že jeho dlouhověkost nemá ve sportu obdoby. To ale není tak úplně pravda.

Házenkář je o více než rok starší

Josef Kučerka je brankářem v házené a pokud bude následující narozeniny v lednu slavit s dortem a svíčkami, bude jich muset sfouknout už 51. Dlouholetý reprezentant působil přes deset let ve Francii, nyní patří na soupisku extraligového Cementu Hranice. Zajímavostí je, že chytá i bez části prostředníčku na levé ruce – před šesti lety se mu při zápase dostal prst do háčku, do kterého se naplétá síť. Lékaři už dva utržené články nedokázali zachránit.

Sport navíc není jeho jediným příjmem, kariéru zvládá skloubit s prací ve stavební firmě. Ano, je pravda, že na pozici gólmana zvláště v házené ustupují požadavky například na kondici do pozadí, přesto je výdrž Kučerky obdivuhodná.

I proto, že v jiných nejsledovanějších tuzemských kolektivních sportech nejsou ani zdaleka k nalezení podobní veteráni. Hokej má Jágra, házená Kučerku, a co třeba basketbal?

Nejstarším zástupcem Národní basketbalové ligy je „jen“ 39letý Petr Benda, známá tvář českého hegemona Nymburka. Ten prý také ještě zdaleka končit nehodlá a je tak vysoce pravděpodobné, že rozšíří svou početnou sbírku 13 mistrovských titulů.

Ve fotbalové první lize reprezentuje starší generaci Josef Jindřišek (40 let) z pražských Bohemians 1905. Ve Vršovicích nestrávil celou kariéru, ale stejně už je „klokanem“ nějakou tu dobu. Do Ďolíčku totiž přišel v roce 2009 a absolvoval zde i druholigové časy. Momentálně je „nejzkušenějším“ hráčem soutěže, ovšem do toho, aby překonal rekord, musí ještě chvíli vydržet. Drží ho exopavský Pavel Zavadil, jež hrál ještě ve 42 letech a 7 měsících.

Mezi elitními českými volejbalisty má nejstarší datum narození libero Martin Kryštof. Nejlepší fázi kariéry zažil v bundesligovém klubu Berlin Recycling Volleys, kde slavil třikrát mistrovský titul. Už šestým rokem hraje nyní 39letý Kryštof za českobudějovický Jihostroj.

Nejmladšího veterána v českých týmových sportech najdeme ve florbale. 38letý exreprezentant Štěpán Slaný hraje aktuálně za FBC Česká Lípa. A jméno si udělal nejen díky umu na palubovce. Založil známý festival Banát, který se každoročně pořádá v Rumunsku v oblasti s českou komunitou. Zároveň je také komunálním politikem.

Tagy:
Olympijské hry narozeniny NHL Jaromír Jágr Stanley Cup Bohemians 1905 hokej sport Petr Benda dlouhověkost Josef Kučerka Josef Jindřišek Štěpán Slaný Martin Kryštof házenkář Mattoni NBL