Demonstrace Chcípl PES: Chceme dát vládě jasně najevo, že povinné očkování je zvěrstvo

Průvod postupoval z Václavského náměstí k Hradčanskému náměstí.

Demonstranti postupují Prahou

Na pražském Václavském náměstí se v neděli sešli odpůrci povinného očkování proti covidu. Protestující po vládě požadovali zrušit vyhlášku o povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let. Vystupující kritizovali účinnost vakcín, očkování dětí nebo nošení roušek. Lidé si přinesli státní vlajky nebo transparenty s hesly. Akci svolala do iniciativa Chcípl PES. Demonstrující zaplnili prostor před sochou sv. Václava až k ústí Opletalovy ulice a rovněž stáli na přilehlé vozovce.

Mezi řečníky vystoupil např. lékař a člen paralelní lékařské komory Miroslav Havrda. „Čeho bychom se báli? Ničeho. Nejhorší je smrt z vyděšení. Chováme se slušně a žijeme svobodně,“ řekl. O zdraví obyvatel podle něj dnes rozhodují lidé, kteří s pacienty nikdy nepracovali. Mezi nimi uvedl laboratorní vědce, biochemiky nebo statistiky. Na lékařské fakultě Univerzity Karlovy existuje podle něj tajná směrnice, která znemožní dostudovat neočkovaným studentům.

Vakcína nefunguje a je nebezpečná

Akce se zúčastnili také zástupci tzv. deklarací lékařů, sester, právníků, studentů, členů Integrovaného záchranného systému (IZS), policie či armády. Vakcíny podle signatářů deklarací nefungují a způsobují nevratné vedlejší účinky. Zrušeno by podle nich mělo být očkování malých dětí. Nelíbí se jim ani povinné nošení respirátorů, kritizovali také informování veřejnosti o očkování. Deklarace zmíněných profesních skupin, které nejsou právně závazné podle petičního zákona, na internetu podepsalo přes 82 tisíc lidí. Tisíce signatářů uvedly, že pracují v těchto oborech.

Za deklaraci lékařů promluvili Václav Hrabák a Dana Vorlíčková. Podle nich očkování ani přeočkování nedává mysl a naopak se prý objevují negativní dopady jako trombózy, ochrnutí, zhoršení zraku nebo roztroušená skleróza. Vorlíčková označila očkování proti covidu za šílený experiment a „jeden z největších medicínských experimentů v dějinách lidstva“. Podle jejích slov je absurdní, že se dva roky životy lidí řídí covidem. „Je na každém člověku, co si nechá vpravit do těla,“ dodala.

Začalo to restauracemi, ale pokračuje očkováním

Na pódiu vystoupili zástupci zdravotních sester, hasičů nebo policistů a vojáků. Dobrovolný hasič Tomáš Janda řekl, že očkování nebrání přenosu. „Většina národa si nechává svobodu brát bez jakéhokoliv odporu. Chci dál svobodně žít a být dobrovolným hasičem,“ řekl. Hasičce Haně Šolcové se na vakcínách nelíbí, že prý nemají dokončené klinické studie.

Iniciativa Chcípl PES vznikla jako protest proti opatřením omezujícím provoz restaurací. Jako politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES poté kandidovala ve sněmovních volbách, ve kterých hnutí získalo 0,4 procenta hlasů. Po volbách se na jejích akcích začaly podílet desítky drobných uskupení a stran, které sdílí kritický pohled na kroky vlády.

Protesty se konaly v sobotu v dalších městech jako Brno, Ústí nad Labem, Olomouc, Karlovy Vary či České Budějovice. Zřejmě nejvíc lidí se sešlo v Brně, jehož centrem prošel průvod asi 2000 protestujících.

Tagy: