Za Schumachera odpovídala umělá inteligence. Fanoušci zuří, rodina chce bulvár hnát před soud

Slibovaný „exkluzivní rozhovor“ s Michaelem Schumacherem pro Die Aktuelle ve skutečnosti vznikl po dialogu s umělou inteligencí. Rodina v současné chvíli chystá právní kroky, píše německý on-line magazín Übermedien. Legendární závodník po nehodě na lyžích už deset let leží upoután na lůžku a bulvární časopisy hledají způsob, jak s ním prohodit aspoň pár vět. Ten, který zvolil německý plátek, ale všechny šokoval.

Na titulní straně časopisu z uplynulé soboty se usmívá Michael Schumacher a pod ním je napsáno: „Michael Schumacher: První rozhovor!“. Menším písmem je pak dodáno: „Znělo to klamavě reálně,“ což má být podle Übermedien právním trikem, který při případných potížích umožňuje tvrdit, že nikde není zmíněno, že šlo o skutečnost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Těžký úděl „anděla strážného“. Schumacherova žena je jako vězeň, říká bývalý šéf legendy

Uvnitř článku je pak zvýrazněn citát, který časopis přiřazuje Michaelovi: „Můj život se úplně změnil“. A obecně se celou dobu časopis snaží vyvolat dojem, že jde o reálný dialog se Schumacherem: „Tady to je – ten neuvěřitelný rozhovor!“ stojí v textu. „S odpověďmi na nejpalčivější otázky, které si celý svět tak dlouho klade,“ cituje obsah článku Übermedien.

Fiktivní Schumacher také odpovídá na otázky týkající se jeho života po nehodě či zda sleduje práci svých dětí. Bulvární časopis však nakonec šikovně přiznává, že je rozhovor vytvořený umělou inteligencí: „Řekl Michael Schumacher opravdu všechno sám? Rozhovor byl on-line. Na stránce, která má co do činění s umělou inteligencí nebo zkráceně AI.“

Stále však nechává čtenáře na pochybách, když dodává: „Ale jak umělá inteligence pozná osobní pozadí? O manželství, dětech a nemocech? Někdo musel zadat informace na internetu, například na Wikipedii. Byl to skutečně sám Schumi, kdo zadal informace z nemocničního lůžka? Nebo někdo z rodiny, pečovatelů nebo zaměstnanců? V každém případě odpovědi zní klamně pravdivě! Jsou příliš dobré, než aby to byla pravda?“

Německý mediální expert Boris Rosenkranz v článku pro Übermedien však odpovídá: „Příliš hloupý, než aby to byla pravda.“ A stejně tak i spousta dalších čtenářů, kteří se shodují, že tohle už bulvár přehnal. Podle posledních informací Übermedienu má rodina Michaela Schumachera v plánu proti Die Aktuelle podniknout právní kroky.

Dřívější kauzy

Nejedná se však o první incident, při kterém bulvár Die Aktuelle nevhodným způsobem zasáhl do soukromí rodiny bývalého závodníka. V roce 2015 časopis zveřejnil na titulní straně fotografii jeho manželky Corinny s titulkem „Corinna Schumacher – nová láska ji dělá šťastnou.“ Článek nakonec pojednával o lásce mezi její dcerou Giny Marie a rodinným právníkem Felixem Dammem. Corrina se tak rozhodla časopis žalovat za to, že titulní strana je zavádějící. Soudní bitvu ale nakonec prohrála, připomíná britský deník Daily Mail.

Časopis byl navíc ještě rok předtím kritizován za titulní stranu, na které byla fotka Michaela a Corinny s titulkem „Aufgewacht!“ (překl. Probudil se!, pozn. red.). Článek ani neměl žádný vztah k Schumacherovi, ale týkal se jiných lidí, kteří se probudili z kómatu.

Tagy: