Děti spí v dekách na zemi, na dřevo nemáme. Reportáž z Ukrajiny ukazuje novou hrozbu

Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr na Ukrajině

Zima na Ukrajině

Deset milionů Ukrajinců zůstalo bez elektřiny. Ruská armáda vyřadila z provozu téměř polovinu tamního energetického systému. Zem navíc pokryl sníh a lidé nemají peníze, aby si mohli koupit dřevo na zatopení.

Mladá Máša si schovává ruce do rukávů od bundy. Je jí zima. Uvnitř domu to není o moc lepší, teploměr ukazuje 12 stupňů. „První kolona projela. Na tu druhou další den začali Rusové už střílet,“ popsala Ljuda, válečná uprchlice.

Ljuda s Mášou vypráví, jak si zachránily holý život, když před dvěma měsíci utekly s třemi dětmi z Rusy okupovaného Tokmaku v Záporoží. Nechtějí ukázat své tváře. Jejich muži tam totiž zůstali. Malá Julia stále pláče, děsí se každého cizího muže. Všichni jsou pro ni totiž ruskými vojáky. Utekly sice do relativního bezpečí, ale Rusko jim teď vzalo elektřinu, teplou vodu i teplo.

Dřevo, aby si zatopily v kamenech, nemají. „Na zamluvení dřeva je potřeba osm tisíc, nemám tolik peněz. Nevím, co budu dělat,“ svěřila se Máša. Elektřina tu nejde už čtyři dny. Děti spí na zemi zachumlané do chlupatých dek, na stole hoří svíčky. Ohřát se mohou jen u plynového sporáku. Kdo mohl a měl peníze, pořídil si agregát nebo koupil dřevo, jehož cena ale teď roste do zavrtaných výšin. Čtyři kubíky za jeden místní měsíční plat, tedy asi šest tisíc korun.

Staří už podléhají nemocem. „Už máme pneumonie, bronchitidy z toho špatného počasí, které teď venku je,“ informoval ředitel nemocnice Lubomir Parachoňjak. Všude je tma. Nesvítí jediné okno, lampa nebo semafor. A tmavá je i budoucnost. Obavy o ni jsou na místě, o víkendu má být totiž na Ukrajině i minus deset stupňů Celsia.

Tagy:
peníze dřevo elektřina Ukrajina Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Záporoží