Desetitisíce Izraelců opět vyrazily do ulic, aby protestovaly proti justiční reformě

Desetitisíce Izraelců v Tel Avivu a na dalších místech Izraele znovu vyrazily do ulic na protest proti kontroverzní justiční reformě, jejíž klíčovou část - omezení pravomocí nejvyššího soudu - parlament schválil začátkem tohoto týdne. V horkém večeru protestující v Tel Avivu tloukli do bubnů a troubili na trubky. Jen v Tel Avivu se sešlo na 160 tisíc lidí.

Demonstrace se konají už třicátý víkend v řadě. Chystané změny v justičním systému v Izraeli vyvolaly nebývalou krizi, společnost hluboce rozdělily a u zahraničních expertů vzbudily obavy o stav demokracie v zemi. Lékaři v úterý vyhlásili stávku, rezervisté v armádě požádali o přerušení služby a ratingové agentury varovaly před následky pro izraelskou ekonomiku.

ČTĚTE TAKÉ: Izrael potvrdil smrt bývalého člena Mosadu. Potopený člun v Itálii vezl tajné agenty

Na demonstraci v Tel Avivu bývalý guvernér centrální banky Jaakov Frenkel řekl, že zahraniční investory znepokojují dramatické změny, které se v Izraeli dějí od nástupu současné Netanjahuovy vlády. Pozici Izraele podle něho neničí „nepřátelé zvenčí, ale politika vlády“. Podle agentury DPA dodal, že kabinet porušil svůj slib, podle kterého měl justiční reformu prosadit pouze na základě širokého celospolečenského konsenzu.

Nevládní organizace se proti novému zákonu odvolaly k nejvyššímu soudu. Ten odvolání projedná v září. Pokud by ho nejvyšší soud zrušil a vláda by to neakceptovala, hrozila by Izraeli státní krize, napsala agentura DPA.

Tagy: