Desítky králíků v bytě, většina byla utracena. Muž se o ně nestaral kvůli covidu

Přemnožení králíci

Nesmyslné množství králíků

Kuriózní případ týrání zvířat řeší úředníci liberecké radnice. V třípokojovém bytě žil starší muž s více než sedmdesáti zakrslými králíky. Když ho odvezli do nemocnice, skončila zvířata v záchranné stanici. Většinu z nich ale museli veterináři kvůli zanedbanému stavu utratit. Králíci, kteří přežili, hledají nové majitele.

Roztomilí chlupáči obývají hned několik kotců v záchranné stanici, jsou přísně rozdělení, kluci a holky zvlášť. Na to jejich bývalý majitel nedbal a brzy celý byt zachvátila králičí populační exploze. Majitel bytu na to přišel, až když nájemníka odvezli do nemocnice. Kontaktoval proto magistrát, aby se úředníci o zvířata postarali.

„Takové množství zvířat chovaných v bytě, s tím jsme se ještě nesetkali,“ říká Jaroslav Rašín, vedoucí odboru životního prostředí liberecké radnice. Chovatel králíků si pronajímal třípokojový byt ve starší vile, a i když měl rozlohu nadstandardních sto metrů, pro takové množství králíků to bylo pořád málo. „Celý byt byl plný volně pobíhajících králíků, případně nějakých uhynulých, byl totálně zdevastovaný, podlaha byla pokrytá prachem z trusu a z granulí,“ vzpomíná vedoucí liberecké záchranné stanice Archa Ivana Hancvenclová.

Fatální vývojové vady

Živých králíků nakonec pracovníci záchranné stanice pochytali 78, do bytu se přitom museli vracet. Někteří chlupáči byli schovaní tak dokonale, že se je napoprvé nepodařilo odhalit. Bohužel většina z nich dlouho nepřežila kvůli vrozeným vadám. Někteří měli například výrazně přerostlé zuby.

„Řezáky jim tak různě čněly z dutiny ústní, někdy i propíchly dásně, což ztěžovalo zvířatům příjem potravy,“ popisuje Alena Česáková z krajské veterinární správy, která zvířata prohlížela. Závěr byl jednoznačný – chovatel se dopustil týrání zvířat, zejména tím, že nechal králíky volně množit mezi sebou, a to se podepsalo na jejich zdravotním stavu a nejrůznějších vadách.

Majitel se léčí s těžkými následky covidu

Celá věc má hodně smutný rozměr nejen kvůli králíkům, kteří uhynuli, ale i kvůli majiteli. Ten je po covidu, s nímž ho v dubnu hospitalizovali, stále v těžkém stavu i teď, po několika měsících. K celé věci se tedy nemohl vyjádřit. Úředníci a veterináři tak stále nevědí, jak dlouho se vlastně majitel nemohl o králíky starat ještě před tím, než ho odvezli do nemocnice.

„Prozatím jsme celou záležitost nemohli projednat a prošetřit důvody. Soustředili jsme se výhradně na to, abychom zvířatům zajistili možnost přežití,“ říká Rašín. Podle něj je ale pravděpodobné, že správní řízení pro podezření z týrání zvířat skončí pokutou. Ta může, vzhledem k počtu zanedbaných zvířat, dosáhnout i několika desítek tisíc korun.

Záchranná stanice mezi tím zbylé králíky, přežilo jich pouze 22, nabízí k adopci. „V polovině září uplyne zákonná lhůta, kdy králíci propadnou státu, takže zájemci se už mohou hlásit,“ říká Ivana Hancvenclová. Králíci jsou podle ní vhodní pouze pro zkušené chovatele, ne například pro rodiny s dětmi. I když prý nekoušou, nejsou socializovaní a zvyklí na těsný kontakt s člověkem. „V každém případě nejsou vhodní do chovu, protože pocházejí z nekontrolovaného příbuzenského množení,“ upozorňuje vedoucí záchranné stanice.

Tagy: