Desítky květin i slzy smutku. Skončilo poslední rozloučení se Somrem

S hercem Josefem Somrem se rozloučily desítky lidí.

Začalo poslední rozloučení s Josefem Somrem

Ve Velké obřadní síni pražského strašnického krematoria se ve středu 26. října uskutečnilo poslední rozloučení s Josefem Somrem. Kromě rodiny a přátel dorazili také dlouholetí kolegové zesnulého herce a také jeho fanoušci, kteří k Somrově rakvi položili desítky květin. Smuteční obřad se pak nesl v dojemné atmosféře.

Poslední rozloučení s oblíbeným hercem začalo chvíli po 14. hodině. Somra na jeho poslední cestě doprovodili nejen jeho přátelé a rodina, ale také dlouholetí kolegové z divadla. Nad rakví promluvila Taťjana Medvecká.

„Zpráva, že Josef Somr už není mezi námi, mě zastihla minulou neděli před budovou Národního slovenského divadla. Tím se mi vybavily všechny vzpomínky,“ začala svou řeč Medvecká a vzpomněla na zážitky z divadelních zájezdů, bujarých večírku, ale i na společné role. „Byl jedinečný a vždy autentický v jakékoliv roli, měla jsem ho jako předobraz hereckého partnera,“ pospala Medvecká. Poslední slova, která od Josefa slyšela, byla: „Mám tě rád.“

Oblíbený divadelní, rozhlasový, televizní a filmový herec a dlouholetý člen Činohry Národního divadla zemřel 16. října ve věku 88 let. Somr ve filmech ztvárnil více než 170 postav, jeho zřejmě nejznámější rolí je výpravčí Hubička, lišácký svůdník z oscarových Ostře sledovaných vlaků režiséra Jiřího Menzela.

Josef Somr působil také v divadelních scénách v Brně či Pardubicích a v roce 1965 se stal členem pražského Činoherního klubu, kde hrál pod režijním vedením Ladislava Smočka (Piknik), Jiřího Menzela (Mandragora) či Jana Kačera (Zločin a trest nebo Revizor).

Před kamerou se Somr naposledy objevil před šesti lety, pak se stáhl do ústraní. Důvodem byly zdravotní problémy, které ho sužovaly. Často pobýval v nemocnicích, což ho velmi trápilo. „Telefony nezvedám, protože už žádnou práci nechci a žiju často po špitálech. Jsem už schránky zchátralé. A lepší to nebude. Já jsem se ale s tím stářím dávno smířil. Přednost má teď zdraví, nikoli práce. Co bych si přál, je, abych ještě chvilku žil nejenom po špitálech,“ svěřil se herec letos v dubnu deníku Aha!

Podle informací ČTK strávil Somr poslední dny života v sanatoriu Na Pleši, kde před třemi lety zemřel také herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou Somrovy smrti podle synovce Pavla měla být rakovina. „V rodině se říká, že to byla rakovina plic. Všechno tomu nasvědčuje, protože strýčka před několika dny do nemocnice přivezli, aby mu usnadnili dýchání. Strýček už před pár lety nemohl udýchat ani besedy ve Viole nebo nahrávání audioknih,“ popsal deníku Aha! Pavel Somr.

Herec odešel klidně, ve spánku. „Poptávala jsem se a bylo mi řečeno, že měl smrt, jakou mu můžeme závidět,“ uvedla Jiřina Bohdalová, kterou skon oblíbeného kolegy, s kterým se častokrát potkávala před kamerou, hluboce zasáhl.

Tagy: