Desítky Romů vyrazily k domu Ukrajinců v Brně a hrozily zápalnými lahvemi. Věc řeší policie

Desítky Romů se shromáždily před domem, kde mají bydlet Ukrajinci, a vyhrožovaly použitím zápalných lahví

Nepokoje v Brně a Krupce

Ve vyloučené lokalitě Brna, tzv. brněnském Bronxu, se shromáždila skupina Romů před domem, kde mají bydlet Ukrajinci. Muži vyhrožovali použitím zápalných lahví. Vyostřený úterní pochod v Krupce na Teplicku, jímž reagovali převážně Romové na nedělní konflikt několika lidí na sídlišti Maršov, se neobešel bez problémů. Někteří rozvášnění demonstranti zaútočili na lidi stojící na balkónech, provolávali také slávu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Policie tvrdí, že vše monitorovala. Nepokoje se řešily i v nedaleké Bílině.

Během úterního odpoledne prošel ulicemi Krupky na Teplicku dav lidí, převážně Romů, kteří dávali najevo svou nespokojenost s pobytem Ukrajinců ve městě. Zamířili i k místu, kde mají bydlet právě uprchlíci před válečným konfliktem. Situace následně gradovala u jednoho z bytových domů. Na dva muže stojící na balkóně zaútočili někteří z demonstrujících. Pořvávali směrem k nim, ať sejdou dolů, a následně na ně začali házet věci, například plastové lahve.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Okolnosti hromadné bitky v Brně: Čeští mladíci zřejmě chtěli Ukrajince pouze uklidnit

Přihlížející účastníci protestu si vše natáčeli na telefon, několik z nich útok podporovalo a smálo se. „Ukrajinci do pi**! My jsme tady doma! Jsme tady za stejnou věc a nebojíme se!“ ozývalo se napříč davem. Demonstranti také hlasitě vzývali ruského prezidenta Vladimira Putina výkřiky „Sláva Putinovi“. Jeden z účastníků zaznamenával událost a komentoval ji. „Jsou tady vylidněný ulice, jsou tu Romáci. Chodíme si tady po Krupce a řveme hesla, že jsme tady doma a že se všichni budou chovat slušně, jak Češi, tak Ukrajinci,“ uvádí na videu.

Podle mluvčího policistů Ústeckého kraje Kamila Marka se již okolnostmi a příčinami samotného incidentu policisté zabývají. „Vyhodnocujeme kamerové záznamy i veškeré dění na sociálních sítích ze strany veřejnosti. Rovněž řešíme samotné projevy v průběhu shromáždění,“ uvedl. Demonstranti si na některých ze svých videích pochvalují, že se policie akce neúčastnila. Strážci zákona ovšem takové tvrzení odmítají. „Pro zabezpečení veřejného pořádku byl v době shromáždění v Krupce dostatečný počet sil a prostředků,“ řekl Marek.

Za stupňování napětí podle policistů přitom stále mohou nejrůznější nepodložené i lživé informace šířené na internetu. Nedávno se například sociálními sítěmi začala lavinově šířit zpráva, že mělo dojít k útoku na malé děti ze strany Ukrajinců. Sami obyvatelé Krupky tomuto sdělení věří. „Napadli děti, nikdo tomu nechce věřit. Stalo se to tady i včera večer v Bílině,“ tvrdí jedna z místních. „Údajně měli nějací dva Ukrajinci tahat děti do sklepa a tam je svlíkat a osahávat,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS. Jiný obyvatel uvedl, že se podle informací kolujících mezi lidmi mělo jednat o tři dívky. Samotná ukrajinská obyvatelka žijící v Krupce agresi vnímá jako provokaci.

Výhrůžky zápalnými lahvemi

Na internetu kolují také záběry z problémové čtvrti v moravské metropoli, tzv. brněnského Bronxu. V nočních hodinách si tam skupina několika desítek Romů chtěla vyřídit účty s Ukrajinci, kteří mají obývat jeden z domů. „Pojďte ven! Ukrajina! Pojďte, vy zmr**! Budete napadat děcka?“ křičí muži postávající na chodníku před budovou. „Jestli se to bude i dál dít, dostanete zápalný lahve. To se může taky stát, Ukrajinci vyje****!“ křičí jeden ze shromážděné skupinky.

Také tímto případem nočního řádění se již policisté zabývají a všechny záběry analyzují.

Tagy: