Desítky uhynulých zvířat v domě, dravci na řetězu. Policie prověřuje týrání u sokolníka

Týraná zvířata

Policisté prověřují možné týrání zvířat v jednom z domů na Orlickoústecku. Uvnitř i v okolí nalezli po příjezdu na místo velké množství pytlů naplněných masem, kostmi i uhynulými těly různých zvířecích druhů, například lišek. Zároveň našli spoustu dalších živých zvířat žijících v nevyhovujících podmínkách, včetně chráněných druhů. O jaké jde, zatím nechtějí specifikovat.

Na začátku bylo podezření veterinární správy, že v domě nedaleko Radhoště nemá místní chovatel dravců vše v pořádku. Přijeli proto na neohlášenou kontrolu a zděsili se, co v místnostech vybydlené stavby uviděli – desítky zvířat živých i mrtvých. Přímo u lávky k domu našli policisté pytle plné masa, kostí a těl uhynulých zvířat, včetně několika lišek. Na místě zahájili vyšetřování kriminalisté.

„Vzhledem k tomu, že se na místě našla jak živá, tak mrtvá zvířata a je podezření, že jsou zde i chráněná zvířata, je potřeba vše zadokumentovat, ale kazí nám to nepříznivé povětrnostní podmínky,“ komentovala ještě ve středu večer policejní mluvčí Markéta Janovská dění u bývalé tovární budovy, kde chovatel bydlí. Mezi další faunou v domě mají být například sovy či krahujci.

Problémový sokolník

Podle informací místních má majitel domu vlastnit i rysa a servala. Nedávno obvolával sousedy a sháněl zvíře, které zmizelo. „Že mu utekla nějaká šelma, nějaká kočkovitá, nějaký serval, a jestli jsem ho neviděl. Docela jsme se báli, protože máme malé děti a zvířata. Jinak to tam kolem domu taky celkem často zapáchá,“ prozradil jeden z oslovených.

Další znají muže jako sokolníka, který chodil po výstavách, po školách či na přednášky k seniorům. Bezproblémový ale jeho chov v minulosti nebyl. „U sokolníka jsme v minulých letech kvůli nevyhovujícím podmínkám chovu ptáků řešili řadu přestupků. Tentokrát však šlo o daleko větší rozsah pochybení,“ řekl ředitel krajské veterinární správy Josef Boháč.

Pytle mrtvých zvířat

Policisté do domu vstoupili znovu ve čtvrtek v půl druhé odpoledne a začalo jeho vyklízení a také identifikace mrtvých zvířat. Torza vynášeli ven v pytlích a sázeli těla mrtvých dravců jedno za druhým na zem do řady. Problematický není jen nález chráněných zvířat, ale i to, v jakých podmínkách se našli žijící dravci – údajně bez přístupu k vodě, bez klecí či voliér. Dva orli měl majitel připoutané venku u domu na řetězu.

„Zahájili jsme úkony v trestním řízení pro podezření z trestného činu týrání zvířat. Kriminalisté požádali o povolení k provedení domovní prohlídky. Co se týče uhynulých i přeživších zvířat, jedná se především o dravce a savce,“ dodala Janovská.

Teď musejí pracovníci veterinární správy s kriminalisty všechna zvířata zkontrolovat, případně zařídit převoz do záchytných stanic. Je možné, že akce bude trvat i další den.

Tagy: