Inspekce si posvítila na podvodnici. Týraní koně dovážení z Irska byli vyhublí a s plísní

Obchody s koňmi

Obchody s koňmi

Veterinární inspektoři se začali zabývat případem dovozu koní z Irska. Ty do Čech vozí žena z Rakovnicka, která je pak nějakou dobu nechává u chovatelky na Tachovsku. Poslední kamion se zvířaty dorazil v neděli.

Kašel, přerostlá kopyta, plísně, špatný výživový stav, tak vypadaly koně, když je z kamionu vyložili. Chovatelka za ně zaplatila přepravci 300 tisíc, když zjistila, v jakém jsou stavu, sama kontaktovala veterinární správu. „Mrzí mě, jak se ti koně přepravují, jak se s nima zachází a že vůbec někdo dovolí sem přivést koně v takovém stavu,“ uvedla chovatelka Petra Štěpánová.

Veterináři přijali na kontrolu 16 koní a závěr je jasný. „Veterinární zákon byl porušen při transportu zvířat. Současná chovatelka podniká všechny opatření a kroky k tomu, aby koně zachránila,“ řekl Richard Bílý z Krajské veterinární správy Plzeňského kraje.

O případ se už zajímají i organizace na pomoc zvířatům. „Co se týče těch kopyt, je to špatný. A co se týče výživy, takový kůň by měl mít aspoň o 100 až 150 kilo víc,“ popsal Karel Bobál ze Záchranné stanice živočichů Studánka. Kamion byl podle dokladů, které mají veterináři k dispozici, na cestě čtyři dny. „Ta přeprava, to je přímo týrání zvířat. Koně jedou 4 dny v uzavřeným kamionu, kde neměli podestýlku, krmení,“ uvedl Bobál.

Koně si do Čech nechává vozit žena z Rakovnicka „Já jsem ty koně neviděla, jsem v pracovní neschopnosti, jak jsem řekla krajské veterinární správě. Nemám od nich dodnes žádný vyjádření,“ řekla organizátorka obchodu Kristýna S. Podle informací CNN Prima NEWS šlo už o několikátý transport z Irska. „Za poslední rok tak 50 až 60 koní, úhyny tady byly,“ řekla Štěpánová.

Podle chovatelky se měli čtyři koně převážet ve středu do Polska, veterináři ale jakýkoliv přesun zvířat zakázali. „Zda se jedná o nějakou organizovanou skupinu chovatelů, budeme prověřovat pravděpodobně i s policií,“ uvedl Bílý.

Po zotavení se koně prodávali dál. Kobylu dovezenou stejným způsobem má i chovatelka z Kladna. „Do dneška z ní padají červi, má obrovský zánět na všech čtyřech nohách, které jí bolely a svědily,“ popsala Iveta Frühauefová s tím, že kůň kvůli tomu kopal kolem sebe. „Nám bylo řečeno, že máme u 12 koní falešnou identitu,“ řekla Štěpánová. Česká plemenářská inspekce teď bude prověřovat, zda mají koně v pořádku doklady a zda při následném prodeji nedocházelo ke změně identity.

Tagy:
Irsko kůň Kladno týrání zvířat Plzeňský kraj veterinární správa Česko okres Rakovník okres Tachov