Děsivý útok v Madridu. Muž střelil zblízka do tváře katalánského politika a ujel na motorce

Neznámý útočník střelil do obličeje bývalého šéfa španělské Lidové strany v Katalánsku Alejandra Vidala-Quadrase. Incident se odehrál ve čtvrti Salamanca v centru Madridu. Osmasedmdesátiletý muž byl se střelným zraněním v oblasti čelisti převezen do nemocnice, napsala agentura AP. Policie nyní intenzivně pátrá po pachateli, který opustil místo činu na motorce, již řídil jeho komplic, informuje deník El Norte de Castilla.

Podle deníku El Norte de Castilla došlo ke střelbě ve čtvrtek kolem půl druhé odpoledne na ulici Núñez de Balboa. „Politik šel sám po ulici, když se k němu přiblížila motorka se dvěma pasažéry. Osoba na zadním sedadle, která měla na hlavě černou přilbu, ho zblízka postřelila,“ popisuje deník El Mundo.

ČTĚTE TAKÉ: Bodal do každého, koho potkal. 14letý student ve Španělsku útočil nožem na spolužáky i učitele

Útočníci po činu z místa ujeli a k raněnému se začali sbíhat kolemjdoucí. Vidal-Quadras utrpěl střelné poranění v oblasti dolní čelisti a byl ve vážném stavu, ale při vědomí převezen do nemocnice Gregorio Marañón. Jeho stav by měl být nicméně stabilizovaný.

Podle tisku Vidal-Quadras policii sdělil podezření, že útok souvisí s jeho aktivitou ve prospěch íránské opoziční a exilové organizace Národní rada odporu (NCRI). Ta vydala podle agentury EFE prohlášení, ve kterém odsoudila „teroristický zločin“ proti španělskému představiteli.

Motiv útoku policie vyšetřuje. Podle informací španělského tisku policie nejdříve případ svěřila kriminálnímu útvaru. Po výpovědi politika se však do vyšetřování zapojili i specialisté na terorismus. Podle zdroje policie, který cituje agentura EFE, byl útočník zřejmě profesionál.

Politik byl dlouholetým členem španělské konzervativní Lidové strany, jejím regionálním lídrem v Katalánsku a poslancem Evropského parlamentu. Poté ale ze strany odešel a pomohl založit krajně pravicovou stranu Vox. Tu poté opustil krátce po svém neúspěšném pokusu získat křeslo evropského poslance v roce 2014.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Andreu měl rozpustit v kyselině. Otci se nedá věřit, řekl syn u soudu a žádá pro něj doživotí

Tagy: