Izraelci útočí, jen pokud v cíli nejsou civilisté. Plukovník popsal taktiku na bojišti

Plukovník a velitel 43. výsadkového pluku Petr Matouš

Velitel výsadkového pluku Matouš o měsíc trvajícím izraelsko-palestinském konfliktu

Pokud si izraelská armáda není zcela jistá, že v cíli útoku není žádný civilista, nezaútočí. Exkluzivně pro CNN Prima NEWS to uvedl plukovník a velitel 43. výsadkového pluku Petr Matouš, který je dobře obeznámen s fungováním obranných sil židovského státu. Ve vysílání rovněž popsal, jaké fáze probíhají při dobývání tunelové infrastruktury. Promluvil také o aktuální bojové situaci ve městě Gaza a postupu izraelských jednotek v boji proti Hamásu.

Podle velitele pluku Matouše má izraelská armáda značnou převahu ve vzdušném prostoru co do počtu letadel i obranných systémů. „Teroristická organizace Hamás bohužel naproti tomu funguje jako guerilla, tudíž útočí ze zálohy. Značnou výhodou radikálů je také vybudovaná síť tunelů, což velmi ztěžuje pohyb pozemních jednotek izraelských sil,“ shrnul podplukovník ve vysílání CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Izraelce nečeká nic pěkného. Zrno popsal, jak budou vypadat boje v Gaze, a odhadl ztráty

Velitel výsadkářů připomněl, že o některých tunelech izraelská armáda dosud neví, přestože již shromáždila značné množství informací. „Členové Hamásu mohou v Gaza metru, jak se rozvětvené infrastruktuře říká, operovat několik týdnů až měsíců, jelikož tam mají spoustu zásob,“ potvrdil Matouš.

Před vstupem do tunelového prostoru je podle podplukovníka nutné místo řádně zajistit. „Vše začíná u dat zpravodajských služeb. Poté je nutné provést precizní útoky letectvem, následně místo ostřelovat dělostřeleckou či minometnou palbou. Až  teprve pak nastoupí pozemní jednotky a začnou ve strategickém uzlu bojovat,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Velitel se mimo jiné vyjádřil i k aktuální situaci na bojišti. „Několik izraelských brigád obklíčilo severní prostor Gazy, kde budou čistit objekty od teroristů a ničit podzemní infrastrukturu. Postup ale značně komplikuje to, že Hamás používá civilisty jako živé štíty. Platí však vždy, že pokud si armáda není jistá, že se v cíli útoku nenachází nějací obyvatelé města, akci neprovádí,“ zdůraznil Matouš.

Podle něj si nikdo z Izraelců válečný konflikt nepřeje. „Řádění Hamásu je zcela bezprecedentní. Slovy náčelníka generálního štábu Karla Řehky: Jedná se o boj s čirým zlem. Nevede se tu žádná ideologická či náboženská válka. Právě z tohoto hlediska je potřeba se k tomu postavit,“ dodal velitel výsadkářů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jste zločinci, zůstaňte v tunelech. Egyptský novinář tepal Hamás v živém vysílání

Tagy: