Počasí dává v boji s požáry naději. Meteorologové ukázali, kde začne pršet

Déšť

Počasí (26.7.2022 6:13)

Začátek týdne by se měl nést ve znamení dešťů. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). To by mohlo usnadnit práci hasičům, kteří bojují s mohutnými požáry jak na severu země v Českém Švýcarsku, tak na jihu ve Zlínském kraji. Zejména na Moravě a ve Slezsku by jim měl v úterý práci usnadnit déšť. Přesto se teploty nadále budou v některých regionech blížit hranici 30 °C.

V úterý bude oblačno až zataženo a ojediněle přeháňky. Na Moravě, ve Slezsku a na jihu Čech pak zpočátku déšť nebo přeháňky a místy bouřky. Od severozápadu bude převažovat postupně proměnlivá oblačnost a srážky se vyskytnou jen ojediněle.

Dnešní ráno je rekordně teplé a na mnoha místech tropické (teplota neklesla pod 20 °C). Zejména na Moravu a do Slezska studená fronta v dopoledních hodinách přinese potřebný déšť - viz mapka.

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Monday, July 25, 2022

Nejvyšší teploty se podle meteorologů z ČHMÚ budou pohybovat mezi 24 až 29 °C, na horách kolem 19 °C. Mírný západní až severozápadní vítr v bouřkách přechodně zesílí. Večer bude slábnout. Tou dobou by mělo být oblačno až polojasno a ojediněle přeháňky. Nejnižší teploty budou v rozmezí 17 až 13 °C.

Ve středu pak bude znovu oblačno, během dne místy přeháňky a ojediněle i bouřky. Později odpoledne a večer od západu nastane ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejvyšší teploty dosáhnou 25 °C, na Moravě až 29 °C. Slabý, během dne přechodně mírný severní vítr v bouřkách přechodně zesílí.

Po slunečném čtvrtku by pak přeháňky měly převládat i v pátek a sobotu. Vyjasnit i oteplit by se mělo znovu v neděli.

Tagy: