Hrozí silné bouřky a kroupy. S ochlazením přijdou i přívalové deště, kde platí výstraha?

Bouřka

Počasí 8.9.2022 (6:00)

Je na čase se s létem rozloučit? Ve čtvrtek do Česka dorazí studená fronta, která bude zvolna přecházet přes střední Evropu k východu. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle meteorologů se ojediněle vyskytnou i přívalové deště se silnými bouřkami. Během týdne se bude postupně ochlazovat.

Ve čtvrtek bude přes území ČR zvolna přecházet k východu zvlněná studená fronta, což ovlivní tuzemské počasí. Mělo by být oblačno až zataženo, na Moravě a ve Slezsku zpočátku polojasno.

Od západu bude postupně na většině území převládat déšť nebo přeháňky, místy bouřky, ojediněle i silné. Při bouřkách se může vyskytnout přívalový déšť s kroupami a s úhrny srážek kolem 40 milimetrů. Výstraha je platná pro čtvrtek od 11:00 do 18:00 hodin. Vztahuje se na hlavní město Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj a rovněž pro Kraj Vysočina.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ varují odborníci. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů na internetu ČHMÚ nebo v aplikaci na mobilním telefonu.

Později od jihozápadu začnou srážky ustávat a oblačnost ubývat. Nejvyšší teploty se podle meteorologů z ČHMÚ budou pohybovat mezi 21 až 25 °C, na západě Čech kolem 20 °C a na Moravě či ve Slezsku v rozmezí 24 až 28 °C. Slabý, postupně mírný jihovýchodní vítr, se bude měnit na jihozápadní až západní a v bouřkách přechodně zesílí.

Večer bude jasno až polojasno, zpočátku na severovýchodě až zataženo s dozníváním srážek. Nejnižší teploty dosáhnou 11 °C, na západě a jihozápadě Čech až 9 °C. Studená fronta bude přes střední Evropu zvolna přecházet k východu. Za ní do ČR pronikne chladnější a vlhčí vzduch od západu až severozápadu.

V pátek bude skoro jasno nebo polojasno, ráno místy mlhy či nízká oblačnost. Ta bude postupně od západu a jihozápadu přibývat, místy s přeháňkami, ojediněle i s bouřkami. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 20 až 24 °C. Ochlazovat by se mělo i v následujících dnech. S častými srážkami je třeba počítat minimálně do konce týdne.

Tagy: