Detailní záběry ze záchrany dětí v Kolumbii. Vyzvednutí z džungle komplikoval silný vítr

V Kolumbii se našly čtyři děti ztracené po pádu letadla

Děti přežily v džungli 40 dní

Neuvěřitelný příběh o pádu malého letadla v Kolumbii dostal v sobotu happyend. Čtyři malé děti ve věku jeden, čtyři, devět a třináct let dokázaly přežit samy v džungli 40 dní, než se je povedlo najít a dostat v sobotu konečně do nemocnice v hlavním městě Bogota. Co všechno tomu v posledních hodinách předcházelo, zveřejnili na sociálních sítích vojáci, kteří se pátracích akcí účastnili a malé trosečníky objevili. Záchrannou misi do poslední chvíli komplikovalo nepříznivé počasí.

Podle informací kolumbijské armády byly děti nalezeny v pátek v departmentu Caquetá. Poslední fázi záchrany, kdy bylo nutné děti vyzvednout a zkontrolovat je po zdravotní stránce, zkomplikovalo zhoršené počasí. Kolumbijské letectvo na Twitteru uvedlo, že zásah evakuačního vrtulníku ztížil silný vítr. Nakonec i tuto komplikaci záchranný tým dokázal vyřešit.

ČTĚTE TAKÉ: Zázrak v džungli: V Kolumbii se našly čtyři děti ztracené po pádu letadla, přežily 40 dní

Skupinka přeživších po zřícení letadla, během něhož dospělí zemřeli, přežila v nehostinné džungli i díky tomu, že pochází z prostředí domorodé komunity. Tým záchranářů během pátrání nacházel různé stopy, například pozůstatky provizorních přístřešků nebo zbytky snězeného ovoce. Operaci, která byla nazvaná Naděje, sledovala celá Kolumbie.

Kolumbijský rezident Gustavo Petro sdělil veřejnosti detaily celého případu na tiskové konferenci. Podle jeho prohlášení spolupracovala s vojenskými silami i místní domorodá komunita, jak informuje web Cadena. „Děti se o sebe dokázaly v divočině úžasně postarat. Tento případ vstoupí do dějin,“ řekla hlava státu.

Dodal také, že zdravotní stav malých trosečníků musí být řádně prověřen vzhledem k tomu, že po celou dobu přežívaly na stravě, na jejíž složení není jejich organismu zvyklý.

Na Twitteru kolumbijského letectva se také objevilo video, v němž letci představili výbavu, se kterou vzlétli k misi, na jejímž konci byly čtyři zachráněné děti. Na palubě letadla, které je mělo po vyzvednutí z džungle nabrat, cestoval neonatolog, dva pediatři a dva lékařští specialisté z oboru letectví a kosmonautiky.

V sobotu již vojáci převezli zachráněné, kteří na záběrech působili zesláble a vyčerpaně, do hlavního města Bogoty. Tam na ně čekaly čtyři sanitky, které je odvezly do nemocnice, aby byla skupina dětských přeživších podrobena dalšímu vyšetření.

Malé letadlo Cessna 206 havarovalo během letu na trase mezi Araracuárou v provincii Caqueta a San José del Guaviare. Prezident původně nalezení ztracených dětí oznámil několik dní po zřícení do džungle, ale zpráva se následně ukázala jako mylná.

Tagy: