Nález miminka v popelnici: Od smrti ho dělily minuty. Matku soud poslal do vazby

Policie obvinila ženu z pokusu o vraždu na nezletilci.

Tisková konference k dítěti, které bylo nalezeno v popelnici

Dítě, které se našlo v sobotu ráno v jednom z pardubických kontejnerů, byla holčička. Potvrdil to vedoucí odboru obecné kriminality Milan Šimek. Odložit ji tam měla její matka, která prý o svém těhotenství do poslední chvíle nevěděla. Holčička byla silně podchlazená, podle policie ji od smrti dělily jen minuty. Policie obvinila ženu z pokusu o vraždu na nezletilci. Pardubický soud ji v pondělí poslal do vazby. Podle informací CNN Prima NEWS teď obviněná míří do vazební věznice Brno-Bohunice.

„V sobotu 8. ledna krátce před čtvrtou hodinou muž a žena procházeli přes krajské město a prohlíželi různé kontejnery. Na jednom ze sídlišť narazili na živé novorozeně,“ uvedl Šimek s tím, že nešlo o žádné bezdomovce. Tito lidé podle policie mají své bydliště a ve městě se vyskytovali zcela náhodně. „Něco si vyřizovali a při té příležitosti se dívali po kontejnerech,“ upřesnil plukovník.

Že na miminko v kontejneru narazili, bylo prý dílem velké náhody. Na tomto sídlišti totiž už chvíli před tím byli, pak se vydali do jiné lokality, znovu se ale ještě vrátili zpět. „Bylo to obrovské štěstí. Nález je vylekal, ale zachovali se velmi správně. Nezpanikařili a začali okamžitě hledat pomoc,“ popsal Šimek.

Dvojice zvonila na zvonky některých domů v okolí, pak zastavili kolemjedoucí vozidlo. Společně pak zavolali záchrannou službu. Vzápětí se k miminku dostal lékař, který mu poskytl prvotní lékařskou pomoc. „Jednalo se o malou holčičku, která byla silně podchlazená. Teplota jejího tělíčka byla kolem 20 stupňů Celsia,“ upřesnil plukovník.

Policisté od oznámení případu provedli důkladné ohledání místa nálezu a začali pátrat po matce dítěte. „Do šetření se zapojilo několik desítek policistů. Záhy jsme získali dva zajímavé poznatky,“ uvedl Šimek. Podezírali dvě ženy, jedna žila na ubytovně, druhá na sídlišti. Právě ta byla nakonec podle nich pachatelkou.

Policisté u ní zazvonili. „V tu chvíli spala, překvapili jsme ji,“ uvedl plukovník. Žena podle jeho slov porod nepopírala.

Partner si holčičku přál

„Jedná se o 35letou ženu, která v minulosti už měla zkušenosti jak s porodem, tak s výchovou. Při výslechu tvrdila, že o svém těhotenství absolutně nevěděla, přičemž rodina partnera jí ohledně těhotenství opakovaně pokládala otázky,“ řekl Šimek.

Z pátku na sobotu pocítila porodní bolesti. Nikomu o tom však neřekla, následně spontánně porodila. „O pohlaví dítěte se nezajímala, zabalila ho do hadru a venku vyhodila do odpadu,“ doplnil. O těhotenství nevěděl ani partner obviněné. „Uvedl, že to skutečně nevěděl a že by mu další dítě nevadilo. Holčičku si přál a bude se snažit bojovat, aby ji dostal do péče,“ informovala policie.

Žena je obviněná ze zvlášť závažného zločinu pokusu vraždy na nezletilci. Trestní sazba je 15 až 20 let, případně trest výjimečný. „Důležitou roli budou hrát v daném případu posudky, nelze vyloučit do budoucna změnu právní kvalifikace,“ řekla policejní mluvčí Markéta Janovská.

Obviněná bude ve vazební věznici Brno-Bohunice. „Soud rozhodl o uvalení vazby na obviněnou, shledal vazební důvody oba dva naplněné, jak útěkové, tak ovlivnění svědků,“ řekl soudce Karel Gobernac. „Bude také podrobena znaleckému zkoumání, zejména z oboru psychiatrie a psychologie. Vzhledem k lhůtám zpracování znaleckých posudků nelze předpokládat podle mého názoru, že by obžaloba přišla ve lhůtě kratší než tři až šest měsíců,“ řekl Gobernac.

Podle informací CNN Prima NEWS obviněná nepocházela z nezajištěné rodiny a nikdy neměla problém se sociální péčí. Její partner má pracovat v IT oblasti.

Tagy: