Lidé z kolotoče vyletěli, popsal svědek nehodu v Havířově. Atrakce měla problém už v pátek

V Havířově na Karvinsku v sobotu odpoledne spadla v lunaparku atrakce. Podle policie šlo o řetízkový kolotoč.

Při nehodě velkého řetízkového kolotoče v Havířově na Karvinsku se v sobotu odpoledne zranilo 17 lidí. Někteří do nemocnice přijeli sami. Mluvčí PČR Moravskoslezského kraje René Černohorský pro CNN Prima NEWS uvedl, že atrakce měla problémy již v pátek. Detaily děsivé nehody popsal svědek, podle něhož někteří lidé z kolotoče vyletěli.

Záchranáři na místě ošetřili 14 lidí, další tři zranění do nemocnice dorazili sami. Dva lidé utrpěli těžká zranění, jsou ale mimo ohrožení života, uvedl k nehodě mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Důvody, proč se atrakce vymkla kontrole, policie šetří. „Povolali jsme kriminalistického technika, komisaře kriminální policie a zjišťujeme, kdo je majitelem kolotoče, kdo ho provozoval, jestli měl povolení a jak byla atrakce instalována,“ sdělil mluvčí PČR Moravskoslezského kraje René Černohorský s tím, že na místě zasahovali policisté, hasiči i záchranáři.

Prvotním šetřením podle něj bylo zjištěno, že atrakce měla problémy již v pátek. „V případě, že má někdo atrakci natočenou, byli bychom rádi, kdyby nám záběry poskytl. Pokud byl někdo svědkem technické závady, žádáme, aby se ozval na linku 158 nebo na obvodní oddělení do Havířova,“ požádal policejní mluvčí o pomoc veřejnost.

Děsivou nehodu popsal očitý svědek, který s bratrancem stál přímo u kolotoče. „Slyšel jsem obrovskou ránu, lidi začali křičet, někteří z kolotoče vyletěli,“ líčil mladý chlapec, který nehodu kolotoče viděl. „Byly tam děti, které měly odřené a polámané nohy, někteří spadli i na hlavu. Pak jsem šel raději pryč, nechtěl jsem to vidět,“ popisoval chlapec.

Nehoda se údajně stala u extrémnější verze řetízkového kolotoče. Konstrukce se sedačkami vyjížděla po středovém sloupu asi do výšky 15 metrů. Když klesala dolů, rotace měla skončit. To se ale obsluze nepodařilo zajistit. Policie uvedla, že se lidé zranili v okamžiku, kdy byla atrakce u země, ale i nadále se točila. „Zranili se o zábradlí, do kterého naráželi. Co přesně se stalo, zjišťujeme,“ řekl Černohorský.

Mluvčí města Rosalie Seidl Pokormá doplnila, že program Havířovských slavností primátor těsně po nehodě předčasně ukončil. „V době neštěstí dohrávala kapela Desmod. Další program jsme zrušili,“ řekla. Nevystoupily tak kapely Kabát, Slza a Wanastowi Vjecy ani zpěvačka Lucie Bílá.

Mluvčí záchranářů dodal, že na místě zasahovalo pět posádek lékařské záchranné služby. „Ošetřili jsme 14 lidí. Kromě jednoho všechny sanitky převezly do nemocnice. Devět je v Havířově, čtyři v ostravské fakultní nemocnici,“ řekl. Dodal, že až na dva všichni utrpěli lehká až středně těžká zranění. „U dvou jsou zranění těžká. Jsou ale mimo ohrožení života,“ uvedl. Upřesnil, že se jednalo například o poranění nohou či pánve.

Do nemocnice přijeli sami

Mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová uvedla, že v jejich péči je sedm lidí, z toho tři děti. „Čtyři k nám přivezly sanitky. Tři dorazili po vlastní ose,“ řekla. Humpl dodal, že takové situace se u hromadných neštěstí stávají. „Může se stát, že někdo zraněného naloží do auta a odveze do nemocnice, aniž čekají na záchranáře,“ vysvětlil. Mluvčí havířovské nemocnice Irma Kaňová potvrdila, že v jejich zařízení bylo celkem devět zraněných. „Sedm jsme už propustili do domácího léčení. V nemocnici zůstali dva,“ uvedla.

Na místě neštěstí zasahovaly také tři jednotky hasičů, kteří pomáhali především záchranářům při ošetřování zraněných. „Nikoho jsme nemuseli vyprošťovat. Například zpod nějaké konstrukce,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Tagy: