Detaily pohřbu Ivany Trumpové: Emotivní zpověď dcery i pozvánky pro české osobnosti

Rodina a blízcí se ve středu přišli naposledy rozloučit s Ivanou Trumpovou. Nechyběl ani její exmanžel Donald Trump.

Proběhlo posledni rozloučení s Ivanou Trumpovou

Pohřeb Ivany Trumpové namísto smutečního obřadu připomínal spíše oslavu. Do newyorského kostela se s českou rodačkou dorazily rozloučit její tři děti – Donald junior, Erik a také dcera Ivanka. Nechyběl ani bývalý americký prezident Donald Trump. Podle redaktora CNN Prima NEWS byl okruh kolem kostela uzavřen, novináři museli projít prohlídkou tajných služeb a někteří lidé na místě kvůli vysokým teplotám kolabovali.

Návštěvníci pohřbu se shromáždili v římskokatolickém kostele sv. Vincenta Ferrera, aby si připomněli Ivanu Trumpovou. I když na místě zavládla smuteční atmosféra, pohřeb se nesl v duchu oslavy – chyběly zde květiny i tryzna. Ostatně i text v pozvánce na středeční pohřeb zesnulé Ivany Trumpové zněl – Oslava jejího života.

Pohřeb Ivany Trumpové, která zemřela minulý čtvrtek v New Yorku ve věku 73 let, začal v 19:30 středoevropského času. Na situaci před kostelem dohlížela policie. „Na místě platila silná bezpečnostní opatření. Širší okruh kolem kostela byl uzavřen,“ řekl spolupracovník CNN Prima NEWS Jan Zika.

Televizní štáby pak byly prý dokonce skenovány tajnou službou. To vše při extrémním horku.„Zkolaboval tu jeden z kameramanů, při smutečním pohřbu bylo až 34 °C a slunečné počasí,“ přiblížil zákulisí reportér CNN Prima NEWS.

S podnikatelkou, která má české kořeny, se přišla rozloučit rodina i její známí. Nechyběl ani bývalý prezident Trump, který podle informací CNN Prima NEWS vstoupil do kostela bočním vchodem. Doprovodila ho současná manželka Melanie.

S Donaldem Trumpem juniorem pak dorazila jeho snoubenka Kimberly Guilfoyleová, Ivanku Trumpovou doprovodil její manžel Jared Kushner, nechyběl ani syn Eric, informoval web americké stanice CNN.

Dcera měla emotivní proslov

Ivana Trumpová se narodila v tehdejším Československu jako Ivana Zelníčková. Posledního rozloučení se proto zúčastnil i velvyslanec České republiky v USA Hynek Kmoníček a také generální konzul v New Yorku Arnošt Kareš.

Podle New York Post pak Ivanka Trumpová pronesla emotivní proslov. „Když jsem vyrůstala, moje matka mi neřekla, že žena může dělat, co chce. Ona mi to ukázala,“ zaznělo v síni, kde během bohoslužby nebyly povoleny žádné kamery. „Moje matka mi jednou řekla, že není nic, co by nemohla dělat na podpatcích,“ dodala Trumpová.

Syn Donald junior pak svou matku označil za „nebojácnou a nezávislou“ ženu. „Všichni si Ivanu chceme pamatovat jako živoucí, společenskou osobu, jakou byla,“ řekl před obřadem její dlouholetý přítel, americký publicista a fejetonista Robert Couri Hay.

Pozvánku dostala i Gottova agentura

Pozvánku na smuteční obřad podle informací redakce Showtime dostaly i osobnosti z českého showbyznysu. Například spisovatelka Martina Formanová či agentura Karla Gotta. Naposledy se rozloučit se svou blízkou přítelkyní měl přijet také módní návrhář Osmany Laffita. Jakožto Kubánec ale neměl dostatek času pro vyřízení víza, a obřad nestihl.

Ivana se s Donaldem Trumpem seznámila v 70. letech, v roce 1977 se vzali a jejich manželství trvalo do roku 1992. Médii značně přetřásaný rozvod byl nepěkný, ale v posledních letech byl mezi nimi přátelský vztah. Ivana Donalda Trumpa nadšeně podporovala v roce 2016 během jeho prezidentské kampaně, nesouhlasila nicméně s lednovým útokem na Kapitol a tlačila na Trumpa, aby zakročil. Neúspěšně. „Je to mimořádná žena a vždycky bude,“ řekl o své exmanželce bývalý prezident.

Tagy: