Detaily tragického úmrtí chlapce v Mostě: Rodina na drogách a problémy se sociálkou

Tragédii v mostecké ulici Rozmarýnová, při které přišel o život teprve čtyřletý chlapec, předcházely několikaměsíční spory na sociálce. Jeho otec, Ital Francesco M., si stěžoval, že matka bere drogy a o dítě se nestará. Na problémy v rodině upozorňovali také místní. O dalších podrobnostech k případu informoval web iDnes.cz.

Za svým čtyřletým synem přiletěl šestačtyřicetiletý Ital Francesco M. v sobotu a už předem tušil, že ho čeká peklo. S matkou, která brala drogy, totiž o dítě několik měsíců bojovali, píše web iDnes.cz s tím, že k ostré hádce došlo i tentokrát, protože mu chlapečka nechtěla vydat.

Ital proto došel na policii a až kolem osmnácté hodiny syna od matky dostal. Následně spolu vyrazili na dětské hřiště. Ušli však jen pár desítek metrů, když za nimi přiběhl jedenatřicetiletý Michal P., druhý partner matky, který byl pod vlivem pervitinu. Následovala další hádka, která vyústila až v pobodání malého chlapce.

Na místo dorazil policista v civilu, který Michala P. zadržel. Další lidé pak volali sanitku a vzlétnul také vrtulník. Nad chlapcem klečel muž a snažil se zastavit masivní krvácení. Prý postupoval podle toho, co mu řekla operátorka na tísňové lince. Chlapce už se ale zachránit nepodařilo.

K TÉMATU: Smrt chlapečka zastavila život v Mostě. Máme no go zóny, bojíme se i ve dne, říká zastupitelka

Francesco, který měl v minulosti také problémy s drogami, na neshody v rodině údajně několikrát upozorňoval. „Chodil jsem na sociálku říkat jim, že matka fetuje, nestará se. Nic se nestalo. Dítě měla stále, i když jsem říkal, že mám práci, neberu drogy a postarám se o něj,“ sdělil Francesco M. pro server iDnes.cz, přičemž tvrdil, že by s chlapcem neodjel do zahraničí, ale zůstali by v Česku.

Jeho slova potvrdila také žena, která mu se zařizováním věcí na úřadech pomáhala. Podle ní sociálka vždy udělala předem avizovanou kontrolu a řekla, že matka funguje, a dál se tím prý nikdo nezabýval. Mostecký odbor sociálně-právní ochrany dětí se proti tomuto tvrzení ale rázně ohradil a stojí si za tím, že vše řádně prověřil.

Matku, její dva partnery i čtyřletého chlapce dobře znali také obyvatelé okolních domů. Problémový byl prý hlavně útočník Michal P. „Zabila bych ho, hajzla. Moc dobře ho znám, vyrůstal s námi v Růžovce. Tátu také nemá nic moc, běhal po kriminálech,“ líčila redakci CNN Prima NEWS oslovená žena, která v neděli odpoledne přišla k místu tragédie položit svíčku. „Malého jsem tady viděla v pátek, hrál si s dětmi. Pouhý den před tím, než se to stalo,“ doplnila.

Michal P. skončil ve vazbě. U soudu prohlásil, že je mu líto, co udělal. Dále ale odmítl vypovídat. Jeho obhájce Daniel Volák však uvedl, že šlo o nešťastnou událost a že obviněný je připraven čelit důsledkům svého jednání. Za vraždu ve stadiu pokusu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečné vyhrožování mu hrozí až 18 let vězení.

Policie v úterý obvinila i Francesca M. za výtržnictví a nebezpečné vyhrožování může dostat dva roky vězení, uvedl krajský policejní mluvčí Kamil Marek.

Tagy:
rodina Ústecký kraj krimi Most Česko droga Orgán sociálně-právní ochrany dětí Michal P.