Smrt chlapečka zastavila život v Mostě. Máme no go zóny, bojíme se i ve dne, říká zastupitelka

Opoziční zastupitelka Mostu Alena Dernerová

Most, město zločinu

Most a jeho okolí patří dlouhodobě z pohledu kriminality mezi nejrizikovější místa v Česku. Severočeský region trápí zejména násilná a majetková trestná činnost. O bezpečnosti ve městě promluvila i opoziční zastupitelka Alena Dernerová, která po tragické smrti čtyřletého chlapce přiznala, že v Mostě existují takzvané „no go zóny“, do nichž se lidé neodváží vkročit někdy ani během dne.

„Všude se bezpečně cítit nemůžeme. Určitě mohu mluvit o jakýchsi no go zónách, které ve městě jsou. Tam by člověk večer a v pozdních hodinách nešel, někdy by se neodvážil ani během dne. Myslím, že by se situace měla nějak řešit. Ale nemyslím, že to je věc pouze města,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS Dernerová.

Je toho názoru, že část problému leží také na vládě. „Ta nám nijak nepomáhá. Je zde velmi přebujelý systém dávek, lidé se sem v podstatě stěhují –  dostanou dávky jednodušeji než někde jinde,“ podotkla. Uvítala by, kdyby vznikl pilotní program pro nejvíce ohrožené kraje a města.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smrt dítěte v Mostě: Policie obvinila 31letého muže. Feťák, zabila bych ho, reagují lidé

„Terénních pracovníků je zde hodně. Skutečně pracují, ale problém je ten, že děti od páté třídy, které do té doby chodily do komunitních center, objevují jiný motiv a styl života. Navíc o ně rodiny ve většině případů nemají zájem. Děti projdou základní školou a končí na úřadu práce. Někdo musí přijít a říct jim: ‚Musíš do práce.‘ Doma ztrácejí návyky a stávají se agresivními,“ vysvětlila Dernerová.

Most, město zločinu

Reportéři CNN Prima NEWS v posledních měsících vyjížděli do Mostu hned k několika závažným trestným činům. Minulý týden například poslal soud na devět a jedenáct let do vězení dva nezaměstnané recidivisty kvůli brutálnímu přepadení.

A další kauza, kterou nedávno uzavřely soudy. 14 let vězení za pokus o ubodání seniora přímo na ulici. „Moc toho lituji, čas nejde vrátit. Stalo se to a chtěl bych se tomu dotyčnému omluvit,“ dušoval se obžalovaný.

Most je z pohledu kriminality druhým nejrizikovějším místem v Česku. Hůře je na tom podle policejních statistik jen Karviná na severu Moravy. Pro Mostecko je typická vysoká nezaměstnanost a velký počet osob, které žijí ve vyloučených lokalitách. I tyto faktory ovlivňují kriminalitu v regionu.

Z policejních statistik vyplývá, že kriminalitu v letech 2020 a 2021 zbrzdila epidemie koronaviru. V loňském roce ale počet trestných činů opět začal růst. Most ale netrápí jen násilí. Na vzestupu je hlavně majetková kriminalita – tedy krádeže a vloupání. Nedávno mostečtí strážníci chytili zloděje, který kradl na zahradě v reflexní vestě. Policisté také lapili zloděje, který se vloupal do bytu.

Tagy: