Svědek popsal tragickou nehodu na D2: Autobusy mě předjížděly, viděl jsem, jak do sebe buchly

Děsivá nehoda autobusů u Brna. Řidič jednoho z nich na místě zemřel

Po nehodě dvou autobusů na D2 u Brna se zranilo zhruba 50 lidí. Jeden z řidičů srážku nepřežil

Autobusy mě přímo předjížděly a potom jsem jen viděl, jak do sebe buchly. Těmito slovy popsal pro CNN Prima NEWS pondělní nehodu dvou autobusů u Brna jeden ze svědků tragické události. Zároveň zhodnotil i rychlost, kterou oba šoféři jeli. Bouračka se stala osudnou jednomu z řidičů, zároveň s tím záchranné složky informovaly o více než 70 zraněných – z toho čtyři cestující bojují v nemocnici o život. Záchranáři aktivovali trauma plán a na místě zasahovalo kolem šestadvaceti zdravotnických posádek, včetně čtyř vrtulníků.

„Ty autobusy mě přímo předjížděly. A potom jsem jen viděl, jak do sebe buchly,“ popsal okamžiky krátce před srážkou jeden z kolem jedoucích řidičů. Vyloučil však, že by jeli nezodpovědně: „Více než 100 km/h jet nemohli,“ uvedl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřela 19letá dívka na Příbramsku kvůli hazardu řidiče? Motorku měl stavět na zadní kolo

Podle dostupných informací měl jeden z autobusů narazit do před ním jedoucího vozu hromadné dopravy. V jednom z autobusů měli cestovat údajně Indové. Hasiči společně se záchranáři roztřídili všechny zraněné a podle vážnosti je transportovali do blízké nemocnice.

„Samozřejmě jsme hned reagovali. Vyhlásili jsme vyšší stupeň požárního poplachu a na místo postupně dorazilo až patnáct jednotek. S tím, že na místě byli také hasiči a letečtí záchranáři, kteří přiletěli na palubě policejního vrtulníku. Máme tady psycholožku i jednotky dobrovolných hasičů, které se soustředí na poskytnutí celého zázemí. Tato sestava je na takto velký typ události potřeba,“ sdělil mluvčí HZS Jihomoravského kraje Jaroslav Mikoška a dodal, že v první fázi museli vyprošťovat celkem dvanáct zraněných.

Dálnice zůstala zhruba na dvě hodiny zcela uzavřena, postupně se však podařilo zprovoznit pruh ve směru z Brna na Bratislavu. Jak dlouho bude uzavřena dálnice D2 však není dosud jasné, protože policie musí prošetřit, co se na místě stalo. Jednou z možných příčin, se kterou se nyní pracuje, by měl být mikrospánek jednoho z řidičů.

„Probíhají záchranné práce, na objasňování příčin dojde až v následujících hodinách. Hlavní prioritou byla pomoc zraněným. A odklonění dopravy, aby byl zajištěn hladký průjezd záchranných složek,“ řekl pro CNN Prima NEWS mluvčí Policie ČR Jihomoravského kraje David Chaloupka.

K tragické nehodě se vyjádřili i politici. „Nehoda dvou autobusů na D2 u Brna je obrovské neštěstí. Myslím na všechny zraněné a vyjadřuji upřímnou soustrast blízkým řidiče, který přišel o život,“ uvedl na Twitteru premiér Petr Fiala (ODS). Záchranářům zároveň poděkoval za rychlou reakci. Rychlost a profesionalitu zásahu ocenil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Prosím, jezděme všichni opatrně, horko, únava a spěch jsou zákeřní spolucestující,“ nabádal šéf resortu vnitra.

Tagy: