Děti na místě činu i záchrana v netradiční skrýši. Z výpovědí svědků střelby v USA mrazí

Střelec řádil v baru a v bowlingové herně (26. 10. 2023).

Nejméně 16 mrtvých při střelbě v USA

Podle výpovědí některých svědků měly být v místech krvavého masakru v americkém Maine i děti. Jeden z mužů, který přežil střelcovo vražedné řádění, si zřejmě dokázal uchránit život jen díky své pohotové reakci a improvizaci ve volbě skrýše. Před palbou se ukryl za bowlingovou dráhou v mechanismu, jenž drží kuželky.

Nichoel Wyman Arelová projížděla okolo bowlingové herny ve městě Lewiston jen krátce poté, co v ní střelec začal pálit do lidí. Viděla přitom člověka, který byl „celý od krve“, ale nedokázala poznat, zda je sám raněný. „Všechno je to jako v mlze, úplně jsem nevstřebávala detaily,“ sdělila stanici CNN. Na místě prý viděla i nezletilé. „Byly tam i děti, to je na tom asi to nejhorší. Rodiny, které odtamtud proudily a které si nejspíš jen chtěly užít hezký večer,“ popsala tragické chvíle.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Otřesná vražda na Floridě. Třináctiletý chlapec ubodal svoji spící matku a pak se udal

Její slova potvrdil pro stanici MSNBC i starosta města Auburn Jason Levesque, jež spolupracuje s Lewistonem v řešení následků tragédie. „Byli tam svědci všech věkových kategorií,“ uvedl. Zároveň ocenil spolupráci a zapojení velkého množství policejních složek i dobrovolníků v hledání pachatele.

Zachránil se mezi kuželkami

Otřesený muž jménem Brandon zřejmě přežil brutální útok díky pohotové reakci. „Byl jsem otočený zády ke dveřím. Když jsem se otočil, viděl jsem, že má zbraň, a vzal jsem nohy na ramena,“ vysvětlil agentuře AP s tím, že když slyšel rány, nejprve si myslel, že šlo o prasknutí nafukovacích balonků.

Agentuře vylíčil, že utekl přes bowlingovou dráhu až na její konec a vylezl do mechanismu, který drží kuželky. „Zrovna jsem si nazouval boty, když to začalo. Už pět hodin jsem naboso,“ popsal.

Střelec stále nebyl dopaden

Ve čtyřicetitisícovém Lewistonu na severovýchodě Spojených států se střílelo ve středu večer místního času (v noci na čtvrtek SELČ) na dvou místech –⁠ v bowlingové herně a restauraci. O život přišlo alespoň 16 lidí, dalších zhruba 50 utrpělo zranění.

Policie uvedla, že pátrá po Robertu Cardovi, a varovala, že je považován za ozbrojeného a nebezpečného. Agentura AP napsala, že Card je armádou vyškolený instruktor v zacházení se zbraněmi, který měl v poslední době psychické problémy. Dva týdny letos v létě strávil v psychiatrickém zařízení. Slyšel prý hlasy a vyhrožoval, že zaútočí na vojenské výcvikové středisko ve městě Saco v Maine.

Střelce se zatím policii navzdory rozsáhlé pátrací akci nepodařilo objevit, našla ale bílý vůz SUV, kterým podle ní Card odjel z Lewistonu do 11 kilometrů vzdáleného města Lisbon.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Muž měl utýrat svou ženu k smrti. To já jsem byl oběť, rozplakal se u hradeckého soudu

Tagy: