Děti nemají volební právo, důchodců je více. Vondráček mluvil o nespravedlnosti v příspěvcích

Předseda strany Svobodní Libor Vondráček

Debata politiků o rodičovském příspěvku

Dochází k nespravedlnostem. Důchodcům se od státu částka zvedne třikrát za rok, u rodičů to neplatí. Skoro bych řekl, že je to i tím, že děti nemají volební právo. V pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS to uvedl předseda strany Svobodní Libor Vondráček, a to v reakci na projednávání rodičovského příspěvku ve Sněmovně. Poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková (STAN) vedle toho přiblížila, jaké další návrhy a projekty – kromě navýšení „rodičáku“ – jsou určeny na pomoc rodinám s dětmi.

„Je velice nešťastné, když dochází k nespravedlnostem. To znamená, že se třeba osobám, které jsou v důchodu, zvedá částka od státu třikrát ročně a u rodičů to takhle neplatí. Skoro bych řekl, že je to i tím, že děti nemají volební právo a důchodců je daleko víc než narozených dětí. Tohle je určitě potřeba řešit – aby v rámci generací nepanovala nevraživost,“ uvedl Vondráček.

Jen loni se důchody zvedly třikrát, u rodičovského příspěvku však takto systém nefunguje. Podle Pivoňky Vaňkové se však na rodiče s dětmi nezapomíná. „Prorodinnou politiku chápe vláda – stejně jako naše hnutí – za velmi důležitou, jednu z nejdůležitějších. Rodičům se pak pomáhá nejen tím, že se bude navyšovat rodičovský příspěvek,“ konstatovala a uvedla několik příkladů.

ČTĚTE TAKÉ: ON-LINE: Tvrdý boj poslanců. Projednají rodičovský příspěvek a výpadky léků

„Došlo ke zvýhodnění flexibilních úvazků, k navyšování minimální mzdy, kdy se dostalo daleko víc rodin k přídavkům na děti. Jsou tady věci, které připravujeme, jako je novela zákona o dětských skupinách, kdy umožníme rychlejší vstup na trh práce zejména u rodičů, kteří se starají o velmi malé děti. Rozšiřujeme kapacity mateřských škol a předškolního vzdělávání. Nyní se na resortu životního prostředí připravuje dotační program na opravu nemovitostí tak, aby byly energeticky úsporné. Věcí je celá řada,“ uvedla.

Jak politici hodnotí, že by kojenecké vody měly spadnout do 21procentní daňové sazby? A co u rodičovského příspěvku mimo jeho nynější jednorázové navýšení navrhují? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: