Děti v Chýni se budou učit v kontejnerech. Není místo ve škole, město musí postavit novou

Děti se budou v kontejnerech učit dva roky než město postaví novou školu.

Děti v Chýni se budou učit v kontejnerech

Obce v dojezdovém prstenci kolem Prahy bojují s nedostatečnými kapacitami na základních školách. Jednou z nich je Chýně vzdálená jen sedmnáct kilometrů od centra metropole. Místa v tamní škole nestačí, a tak se děti budou učit v kontejnerech.

Do improvizované základní školy v Chýni v září nastoupí 96 žáků druhých tříd. Mezi dětmi, které se tu budou učit, je i syn Radky Špitálské. „Budu ho vozit autem i doprovázet pěšky, ale pořád je to v rámci Chýně. Díky bohu za to,“ uvedla pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Změna v přijímačkách na střední školy. Žáci by mohli podat tři přihlášky, navrhne ministerstvo

„My jsme zvyklí, že děti ani učitele nemáme v jedné budově. Navíc vzhledem k tomu, že docházková vzdálenost je krátká a je to po chodnících, tak z naší strany není problém,“ uvedl ředitel školy Jaroslav Novák.

Kontejnery mají trochu jiné vlastnosti než klasické zděné budovy. „Museli jsme se popasovat třeba s akustikou. Na stropy a zdi jsme kvůli dozvuku nainstalovali akustické panely,“ popsala starostka Chýně Anna Chvojková.

V Chýni to nejsou první kontejnery. Už část loňských prvňáků i předškoláků se učila v takových prostorech. Důvodem je nedostatek míst v teprve pět let staré škole. S kapacitou pět set čtyřicet míst přestala stačit. V kontejnerech se děti budou učit dva roky, než Chýně postaví další budovu. „Bude to škola pro 810 žáků, kterou začínáme stavět letos na podzim a celková investice je miliarda korun,“ dodala Chvojková.

Za nedostatkem míst stojí podle starostky trojnásobný nárůst počtu obyvatel, se kterým územní plán ještě z 90. let nepočítal, a tak obec prý ani nemohla rovnou postavit školu s dostatečnými kapacitami.

Tagy:
škola děti kontejner Praha Jaroslav Novák Chýně Anna Chvojková