Židlí na středních školách máme dost. Obory ale musíme přizpůsobit poptávce, říká Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) byl hostem pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Rozhovor s ministrem školství Mikulášem Bekem

Na středních školách máme mnohem více míst, než ve skutečnosti obsazujeme. Bohužel se ale týkají oborů, o které není takový zájem. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Podle něj je třeba nabídku přizpůsobit poptávce.

„Na středních školách máme dost volných židlí, bohužel se to ale týká oborů, které nejsou v tuto chvíli poptávané. Nabídku je proto třeba přizpůsobit poptávce. Je celkem jasné, že rodiče dávají stále více přednost spíše všeobecnému středoškolskému vzdělání nebo tomu, které má maturitní charakter. Tady budeme muset v některých krajích nabídku rozšířit,“ řekl v pořadu Nový den Bek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rektor VŠE může odvolat Ševčíka z funkce. Čelí kritice kvůli účasti na demonstracích

Ve vysílání CNN Prima NEWS se také zmínil o možném zrušení devátých tříd a prodloužení povinné školní docházky, o kterém hovořil krátce po svém nástupu do funkce. Bek sdělil, že zatím není rozhodnuto. „Tato debata je otevřená, není však rozhodnutá. Já sám jsem spíš zastáncem toho, abychom se vrátili zpátky k osmileté školní docházce,“ řekl ministr. Vzápětí vysvětlil proč.

„Dalo by to větší prostor pro všeobecné vzdělání, které by trvalo v prvních letech střední školy ve větší míře, než je tomu dnes. Navíc by to přivedlo na střední školy děti, které dnes zůstávají stranou. Není jich tolik, ale část rodičů se rozhodne, že za ně ani nezkusí podat přihlášku. Přitom je jasné, že bez střední školy jsou šance na dobré uplatnění v budoucí kariéře dítěte výrazně menší. Toto opatření by mohlo výrazně pomoci omezit sociální bariéry, které dnes vzdělávací systém ČR trápí,“ doplnil ministr.

Mikuláš Bek v pořadu Nový den mimo jiné také prozradil, zda je pro zachování klasického známkování a jaké dárky teď žáci nejčastěji nosí svým učitelům během předávání vysvědčení. Celý rozhovor si můžete poslechnout v úvodním videu.

Tagy: