Vláda: Děti ve školách se budou testovat každé pondělí. I přes nesouhlas hygieničky

Testování žáků

Tisková konference po jednání vlády

Vláda v pátek schválila pravidelné plošné testování v základních a středních školách. Konat se bude každé pondělí. Na Twitteru to uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Plošné testování ve školách avizoval již po čtvrtečním jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedl, že by mělo pokračovat do konce února.

„Vláda rozhodla o pravidelném plošném testování v základních a středních školách. Probíhat bude každé pondělí,“ uvedl Plaga na Twitteru.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude účinnost nového opatření od 6. prosince a naváže na již dříve schválené dvě vlny plošného testování 22. a 29. listopadu. „Nyní tedy od dalšího týdne každé pondělí bude probíhat screeningové testování ve školách v zásadě za stejných podmínek (jako dříve),“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. Již ve čtvrtek uvedl, že stát pro školy zajistí antigenní testy a očkovaní se testovat nebudou.

Ve středu hlavní hygienička Pavla Svrčinová hovořila o tom, že plošné testování nemá dostatečný efekt, což se ukazuje v zemích, jako je Rakousko nebo některé německé spolkové státy, kde se na šíření nákazy neprojevilo. Proto by se podle ní po dvou kolech testování 22. listopadu a 29. listopadu pokračovat nemělo. Testovat navrhovala pouze v ohniscích nákazy, jak rozhodnou krajské hygienické stanice. Záměr ukončit testování ve školách ale kritizovali odborníci, kteří vyzývali k tomu, aby se vláda kompletně inspirovala takzvaným bavorským modelem, který testování ve školách zahrnuje.

V části škol se testovalo už od začátku listopadu. V pondělí 1. listopadu odhalily testy v osmi okresech asi 700 pozitivně testovaných. O týden později se testovalo v 31 okresech a nákaz bylo 3 423, z nich více než tři čtvrtiny byly na základních školách. Ve 23 okresech se testovalo také v pondělí 15. listopadu, výsledky ještě k dispozici nejsou.

Tagy: