Rozčílený Babiš: Tak už konečně pochopte, že vakcína zachraňuje. Podívejte se na Irsko

Andrej Babiš

Tisková konference po jednání vlády

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) se na tiskové konferenci po jednání vlády rozčiloval nad neochotou některých Čechů nechat se naočkovat. Premiér ukázal grafy, které srovnávaly Česko s Irskem. Přestože počty případů v Irsku stoupají obdobně jako v České republice, počty hospitalizovaných se stále drží na velmi nízké úrovni. Důvodem je podle Babiše vysoká proočkovanost v Irsku, kde má alespoň jednu dávku vakcíny o 20 procent více dospělých než v Česku.

„Je zásadní rozdíl, když je populace naočkovaná a dopad na hospitalizace a když je populace méně naočkovaná,“ řekl na tiskové konferenci Babiš s tím, že ukázal grafy srovnávající situaci v Česku s tou v Irsku.

„Když se podíváte na Irsko a Českou republiku, tak jsou ty čáry téměř totožné. Incidence je víceméně stejná. A teď prosím, aby se všichni soustředili. Všichni ti, kteří mi píšou, proč se mají očkovat. Vývoj počtu hospitalizovaných. Irsko jde dolů a Česká republika je nahoře,“ řekl rozčílený Babiš.

Graf ukázal, že zatímco počet hospitalizovaných v České republice prudce stoupá a začátkem listopadu překonal tři tisíce, tak Irsko dlouhodobě drží počet hospitalizovaných pod hranicí 500.

„Už to konečně pochopte, že očkování je proto, abychom zabránili přehlcení nemocnic, abychom zabránili, aby lidi nezemřeli. Irsko má naočkováno 94 procent populace 18 plus jednou vakcínou. Česká republika má 71,1 procenta 18+ první dávkou. Rozdíl je 23 procent,“ rozčiloval se Babiš.

Emotivně se tak snažil přesvědčit své spoluobčany o nutnosti očkovnání. „Tohle snad pochopí už každý. Očkování je tady proto, abychom ochránili životy našich spoluobčanů a neměli zahlcené nemocnice,“ doplnil premiér v demisi.

Tagy: